PA Wire/PA Images

William en Kate verwachten een derde kindje

De Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton verwachten hun derde kindje. Dat heeft Kensington Palace, de officiële residentie van William, bekendgemaakt via Twitter. Net als bij haar vorige zwangerschappen heeft Kate last van extreme misselijkheid, waardoor haar officiële taken wat teruggeschroefd zullen worden.

"Hunne koninklijke hoogheden de hertog en hertogin van Cambridge zijn erg verheugd aan te kondigen dat de hertogin van Cambridge een derde kind verwacht", zo luidt de mededeling van Kensington Palace. "De koningin en de beide families zijn in de wolken met het nieuws."

"Net als bij haar vorige zwangerschappen kampt de hertogin met hyperemesis gravidarum (extreme zwangerschapsmisselijkheid, nvr). Daardoor zal hare koninklijke hoogheid haar voor vandaag geplande engagementen niet kunnen nakomen. Ze wordt van nabij opgevolgd in Kensington Palace", luidt de mededeling verder nog.

Prins Harry, de jongere broer van William, heeft al gereageerd op het nieuws. Hij vindt het "fantastisch" dat hij opnieuw oom wordt. "Ik ben heel gelukkig voor mijn broer en schoonzus."

William en Kate trouwden op 29 april 2011. Twee jaar later, op 22 juli 2013, werd hun eerste kindje geboren, prins George. Nog eens twee jaar later, op 2 mei 2015 volgde dochtertje Charlotte.

Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe baby verwacht wordt. Hij of zij wordt in elk geval wel de vijfde in lijn voor de troonopvolging in Groot-Brittannië.

(lees meer onder de tweets)

Wat is hyperemesis gravidarum?

De vorige keren zagen William en Kate zich genoodzaakt de zwangerschappen vroeger dan de symbolische grens van 12 weken bekend te maken, omdat Kate kampte met extreme zwangerschapsmisselijkheid, waardoor ze haar officiële verplichtingen niet meer kon nakomen. Haar eerste zwangerschap raakte al bekend toen ze nog maar enkele weken zwanger was: eind 2012 moest ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Haar tweede zwangerschap werd ook na enkele weken aangekondigd, toen werd ze thuis verzorgd.

Hyperemesis gravidarum (HG) komt voor bij ongeveer 1 op de 200 zwangerschappen en gaat een stuk verder dan wat je onder de "gewone" misselijkheid bij een zwangerschap verstaat. HG wordt gekenmerkt door extreme misselijkheid en overmatig braken. Als er niet tijdig ingegrepen worden, kunnen de gevolgen groot zijn: niet alleen een snel en groot gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging, maar ook tachycardie (versneld hartritme) en een verstoorde stofwisseling. In veel gevallen is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Als er niet juist ingegrepen wordt, kunnen moeder en baby er in de meest extreme gevallen zelfs aan overlijden.

Ook psychologisch kan HG zwaar doorwegen. Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen kunnen het gevolg zijn. HG herhaalt zich ook dikwijls bij volgende zwangerschappen, zoals bij Kate Middleton. Voor sommige vrouwen is HG een hindernis om opnieuw zwanger te willen worden.

Meest gelezen