Belga

"Het vlot" zet koers naar Oostende

Jan Fabre en Joanna De Vos kiezen 73 (inter-) nationale kunstenaars voor een parcours op meer dan 20 locaties, te beleven in Oostende vanaf 21 oktober.  "Het vlot" is de opvolger van "De zee", de afscheidstentoonstelling van Jan Hoet in Oostende, drie jaar geleden. 

Voor deze tweede editie hebben curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos de titel “Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam" gekozen, en als thema het vaartuig en de vervoering van kunst.  Tientallen kunstenaars uit binnen- en buitenland doen mee. Onder hen minder bekende én grote namen als Luc Tuymans, Marina Abramovic of Berlinde De Bruyckere. Veel werk is speciaal voor dit evenement gemaakt, en er zullen ook performances te zien zijn.

"Het vlot" strekt zich uit over meer dan twintig locaties in Oostende, vaak minder bekende plekken ook, meldt het stadsbestuur. Het centrum is wel Mu.ZEE, met het  beroemde "Vlot van Medusa"van Théodore Géricault uit 1818 en het utopische vlot van Jan Fabre "Kunst is (niet) eenzaam" uit 1986. Beide werken, uit totaal andere tijdperken, gaan over de expeditie die elke kunstenaar onderneemt, en die tegelijk een beeld is van de condition humaine. Ook de Schotse kunstenares Katie O'Hagan stelt haar versie van een 'Life Raft' voor in Oostende (zie foto hier onder). 

Eind september geven beide curatoren meer toelichting over hun keuze. De expo "Het vlot" gaat open op 21 oktober 2017 en loopt tot en met 15 april 2018. De stad Oostende verwacht 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.