BELGA/VANLATHEM

56% van de Brusselaars is niet als Belg geboren

Meer dan 1 op 2 Brusselaars wordt niet als Belg geboren. Dat is een pak meer dan in de rest van het land. Gemiddeld is 1 op 5 inwoners geen Belg bij de geboorte. Een deel van hen vraagt later wel de Belgische nationaliteit aan.

Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) analyseert in een nieuw rapport de bevolking in onze hoofdstad. Gemiddeld heeft 1 op 3 Brusselaars op dit moment niet de Belgische nationaliteit. Maar die cijfers verbergen een opvallende trend want maar liefst 56% van alle Brusselaars wordt geboren als vreemdeling. Dat wil zeggen dat zij niet de Belgische nationaliteit hebben bij hun geboorte. In heel België is dat maar 20%.

In de loop van hun leven vragen veel Brusselaars die geen Belg waren bij hun geboorte wel de Belgische nationaliteit aan.  Vooral vreemdelingen met een
nationaliteit van buiten de Europese Unie doen dat.  Turken, Marrokanen en Congolezen vormen de top 3 van vreemdelingen die Belg worden. EU-onderdanen zijn minder geneigd om Belgische nationaliteit te hebben omdat zij op vele vlakken al dezelfde sociale voordelen hebben als Belgen.