Bijna 1.300 studenten geslaagd voor toelatingsproef opleiding (tand)arts

Wie zijn roeping als (tand)arts wil waarmaken, moet zich door een toelatingsproef murmen. Soms verschillende keren. Dit jaar hebben 6.323 mensen hun kans gewaagd. 1.256 van hen zijn geslaagd en mogen eind deze maand hun opleiding starten. Het slaagpercentage (19, 9%)  ligt hiermee in de lijn van vorig jaar (19,4%).

Wie zijn roeping als (tand)arts wil waarmaken, moet zich door een toelatingsproef murmen. Soms verschillende keren. Dit jaar hebben 6.323 mensen hun kans gewaagd. 1.256 van hen zijn geslaagd en mogen eind deze maand hun opleiding starten. Het slaagpercentage (19, 9%)  ligt hiermee in de lijn van vorig jaar (19,4%.

De voorbije jaren is er enorm gesleuteld aan de toelatingsexamen geneeskunde en tandheelkunde. Het examen was bij momenten immers te moeilijk  en de beoordeling van de resultaten te willekeurig. Zo voelde het tenminste aan voor deelnemers aan het examen. Ook de relevantie van de vragen werd wel eens in vraag gesteld door artsen zelf. 'Zoeken ze wetenschappenknobbels of dokters?' luidde de kritiek.

Staatsgeheim

Examenvragen van vorige jaren waren ook een spreekwoordelijk 'staatsgeheim' en ontoegankelijk voor wie zich wou voorbereiden (intussen zijn ze te raadplegen op het internet). Meerkeuzevragen waren vatbaar voor interpretatie -en dus voor verschillende antwoorden. Dat leidde tot klachten, tot herzieningen van examenresultaten en uiteindelijk vaak tot extra studenten geneeskunde die (tot hun opluchting) toch nog last minute aan hun studie mochten beginnen. Ze moesten dan wel aanschuiven op de trap in de aula want er waren geen klapstoeltjes meer vrij.    

Geen toelatingsproef en français

Om deze ellende te vermijden startten sommige Vlaamse studenten hun studie geneeskunde gewoon aan een Franstalige universiteit. Daar had je géén toelatingsproef. Keerzijde: .er ontstond een overschot aan artsen terwijl in Vlaanderen de instroom werd afgeremd. En dat was een probleem voor de artsenquota.  

Enkele maanden geleden is dan een akkoord gesloten met Franstalige zijde om dat onevenwicht uit te klaren. Ook in het zuiden van het land komt er nu een toelatingsproef zodat het overschot aan artsen er wordt afgebouwd. Aan Vlaamse zijde is er ruimte voor 1.040 artsen extra. 

Numerus fixus

Maar er zit meer in de pijnlijn om het moeizame parcour van de toelatingsproef vlot te trekken. Vanaf volgend academiejaar (2018-2019) komt er een aparte proef voor tandartsen en artsen. Er komt ook een 'numerus fixus'. Niet langer wie slaagt, mag aan zijn geliefde studie beginnen, wel een vast aantal best gerangschikte kandidaat-studenten. Dat aantal wordt 'afgekapt' op een vast aantal, wellicht vergelijkbaar met het gemiddeld aantal geslaagde studenten van dit jaar  (1.256 studenten onder hen 761 meisjes en 495 jongens).  Maar dat moet het Vlaams parlement nog beslissen.

Positieve noot: eens geslaagd in de toelatingsproef, is het slaagpercentage de van de studie (tand)arts de komende jaar heel hoog, vergelijkbaar met het verkiezingspercentage van een dictator. 

Meest gelezen