AFP or licensors

Irma uitgegroeid tot "extreem gevaarlijke orkaan", Caraïben zetten zich schrap

De orkaan Irma, die koers zet naar de Caraïben en Florida, heeft de krachtigste of zwaarste categorie bereikt en is een "extreem gevaarlijke orkaan" van categorie 5 geworden. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center laten weten. Het centrum waarschuwt dat de storm nog in kracht kan toenemen en roept op de voorbereidingen op de komst ervan "te versnellen". 

Orkaan Irma bevond zich vandaag omstreeks 17 uur Belgische tijd op 365 kilometer ten oosten van het Caribische eiland Antigua en 370 km ten oosten van Barbuda, te midden van de Bovenwindse Eilanden. De orkaan bereikte windsnelheden tot bijna 290 kilometer per uur en verplaatst zich langzaam richting het westen.

Er is momenteel een orkaanwaarschuwing uitgevaardigd voor een hele reeks Caribische eilanden: Antigua, Barbuda, Anguilla, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saba, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Saint-Barthelemy. De eilanden dreigen geconfronteerd te worden met felle golven, die meer dan twee meter boven het normale niveau uitkomen, zegt het National Hurricane Center. Op bepaalde plaatsen dreigt meer dan 25 centimeter regen te vallen. 

Nadien zet Irma koers naar de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en Cuba. Daar worden vanaf morgenochtend hoge windsnelheden verwacht.

AFP or licensors

Nederlandse steun voor Bovenwindse Eilanden

De eilanden Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten, onderdeel van het Koninkrijk Nederland, krijgen hulp van het Nederlandse kabinet bij de voorbereiding op orkaan Irma. Dat meldt de NOS.

Honderd Nederlandse militairen zijn vanaf Curaçao en Aruba, nabij de kust van Venezuela, op weg naar de eilanden. Ook volgen er nog twee schepen met extra militairen en hulpgoederen. Het doel is om de schade vooraf zo veel mogelijk te beperken en eventuele gevolgen van de storm snel te verhelpen.

Evacuaties gestart

Op de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico, een unincorporated territory van de VS, is de noodtoestand intussen afgekondigd. De lokale autoriteiten zijn er begonnen met evacuaties, terwijl inwoners nog snel een noodvoorraad voedsel, water, zaklampen, batterijen en andere basisproducten inslaan. Op Puerto Rico, dat zo'n 3.4 miljoen inwoners telt, zijn ook 456 noodcentra opgericht, waar tot 62.100 mensen kunnen opgevangen worden.  

"De beslissingen die we de komende uren nemen, kunnen het verschil maken tussen leven en dood", verklaarde de gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rosello. "Dit is een extreem gevaarlijke storm."

Er wordt ook gevreesd voor grote schade aan het elektriciteitsnet op Puerto Rico, dat jarenlang is verwaarloosd. Grote delen van het eiland dreigen maandenlang zonder stroom te vallen, waarschuwt de verantwoordelijke van het elektriciteitsnet. "We houden rekening met het worstcasescenario."

AFP or licensors

VS voor de tweede maal bedreigd

Ook in Florida, in het zuiden van de VS, zijn ze er niet gerust in. Hoewel het National Hurricane Center de orkaan pas komende zaterdag verwacht, heeft gouverneur Rick Scott er de noodtoestand alvast afgekondigd. Hij liet ook weten via Twitter dat de Amerikaans president Trump "alle hulp van de federale overheid heeft aangeboden" om de inwoners te helpen bij de voorbereidingen op de komst van orkaan Irma.

Irma is na Harvey de tweede orkaan die de VS bedreigt in twee weken tijd.