AP

Deense uitvinder Madsen: "Journaliste stierf toen luik op haar hoofd viel"

De Zweedse journaliste Kim Wall is volgens de Deense duikbootuitvinder Peter Madsen om het leven gekomen toen het luik van zijn duikboot op haar hoofd viel. Dat heeft Madsen vandaag gezegd voor de rechtbank in Kopenhagen.

Madsen verklaarde dat hij het luik voor Wall wilde openhouden, toen de duikboot aan het wateroppervlak dreef. Door een plotse golf zou de duikboot beginnen schommelen zijn, waardoor Madsen zijn houvast verloor en het loodzware luik met volle kracht toeviel.

De dertigjarige journaliste zou het luik op haar hoofd gekregen hebben en op de grond gevallen zijn. "Er lag een plas met bloed waar ze was neergekomen", verklaarde de uitvinder. Volgens hem kwam Wall om het leven door een schedelfractuur. 

Zeemansgraf

Op 23 augustus werd de romp van de Zweedse journaliste, zonder ledematen of hoofd, aangetroffen in een baai in de buurt van Kopenhagen. Madsen ontkent echter dat hij Walls lichaam verminkt heeft. Hij gaf wel toe dat hij haar een zeemansgraf wou geven, door metalen objecten aan het lichaam te bevestigen, zodat het in zee zou zinken. 

De 46-jarige uitvinder zou ook overwogen hebben om zelfmoord te plegen aan boord van zijn duikboot, maar zag daar naar eigen zeggen van af, omdat hij zijn vrouw en drie katten wou terug zien. 

Madsens zelfgebouwde duikboot zonk op 10 augustus. Sindsdien zit de zelfverklaarde "inventrapreneur" in voorhechtenis. Hij wordt beschuldigd van moord en lijkschennis en riskeert een celstraf van vijf jaar tot levenslang. Vandaag beslist de rechtbank of hij aangehouden blijft.     

Meest gelezen