Video player inladen ...

Verantwoordelijken voor dodelijke kotbrand in Leuven veroordeeld

De correctionele rechtbank in Leuven heeft uitspraak gedaan over de brand in een studentenhuis in Leuven, meer dan drie jaar geleden. Daarbij kwamen twee Ierse studentes van 22 en 19 om het leven. Twee personen en een instelling zijn veroordeeld voor onopzettelijke doding. Ze krijgen celstraffen met uitstel en een geldboete. 

Op 31 januari 2014 was er een zware brand in een studentenhuis in de Kapucijnenvoer in Leuven. Een Ier van 22 veroorzaakte de brand met een brandende sigaret. De man was na een nacht feesten rond 6 uur 's ochtends in slaap gevallen in de zetel van zijn kamer. Hij herinnert zich niet dat hij de brand veroorzaakte.

Bij de brand kwamen twee Ierse studenten om die een kamer deelden op de tweede verdieping van het huis. Acht andere bewoners konden ontsnappen. 

Celstraffen met uitstel

Voor die brand stonden vandaag twee personen en instelling terecht, voor onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg. 

Volgens de rechter zijn er te weinig maatregelen getroffen voor de brandveiligheid in het studentenhuis. "Er waren een aantal brandblussers leeg," zegt Gert Warson, advocaat van de familie van de slachtoffers.  "En de rechtbank heeft ook gezegd dat als men kamers te huur stelt, er minstens één uitweg moet zijn in geval van brand. Dat was hier niet het geval." In de kamers van de twee overleden studentes waren ook geen rookmelders. En het alarm in de traphal ging te laat af. 

Een Ier uit Leuven, die de studentenwoning verhuurde aan het Leuvens Instituut voor Ierland, is veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een geldboete van 6000 euro waarvan de helft met uitstel. Het instituut dat het huis ter beschikking stelde van de studenten krijgt ook een boete van 60.000 euro waarvan de helft met uitstel. De jongen met de sigaret krijgt drie maanden cel met uitstel. 

De familie van de overleden studentes was aanwezig, en was aangedaan na afloop van de zitting.