EHRM veroordeelt België voor dood Waalse gevangene

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft ons land veroordeeld voor het overlijden van een Waalse gevangene, zo'n acht jaar geleden. Enkele bewakers hadden de man van 31 in een houdgreep naar een isolatiecel gebracht in de gevangenis van Jamioulx, bij Charleroi. Daardoor overleed de man meteen. 

Tussen 2007 en 2009 belandde een man van 31 drie keer in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Jamioulx, bij Charleroi. In juli 2009 kwam hij vrij onder voorwaarden. Maar omdat hij die voorwaarden schond, moest hij een maand later terug naar de gevangenis. De man werd toen ondergebracht in een individuele cel.

Enkele dagen later werd beslist om specifieke veiligheidsmaatregelen op te leggen aan de gevangene. Drie gevangenisbewakers moesten hem daarvan op de hoogte brengen. Toen ze dat deden, reageerde hij volgens hen op een zodanige manier dat de bewakers dachten dat hij hen zou aanvallen.

Daarop werd beslist om de man in een isolatiecel te plaatsen. Om hem naar die cel te verplaatsen, werd hij door één van de bewakers in een houdgreep genomen, met hulp van nog enkele andere bewakers. Maar op het moment dat ze de isolatiecel bereikten, was zijn gezicht blauw verkleurd. Ze probeerden de man nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. De man stierf. 

Krachtige houdgreep was niet nodig

De ouders van de zoon stapten naar het Europees Hof voor de Rechten van de mens in Straatsburg. Dat hof heeft nu beslist dat de kracht waarmee de man werd aangepakt, niet absoluut noodzakelijk was en ook niet in verhouding was met de reactie van de gevangene. Daarom is ons land nu veroordeeld op basis van de schending van het recht op leven. Dat staat in artikel 2 van het Europees Verdrag van de Rechten van de mens.

België moet 20.000 euro schadevergoeding betalen aan de ouders van het slachtoffer.