Belga

Frans tijdschrift veroordeeld voor topless foto's van Kate Middleton

Een Parijse rechtbank heeft een schadevergoeding van meer dan  100.000 euro toegekend aan de Britse prins William en Kate Middleton voor de publicatie van topless foto's van Kate in 2012 in het boulevardtijdschrift Closer.

In september 2012 verschenen er topless foto’s van Kate Middleton in het boulevardblad Closer. Een week eerder publiceerde de regionale krant La Provence foto's van Kate in badpak. Alle foto's waren vanop aanzienlijke afstand genomen met zware telelenzen. Prins William en Kate waren op vakantie in de Provence op het privé-domein Chateau d'Autet van burggraaf David Linley, de zoon van prinses Margaret (de inmiddels overleden zus van koningin Elisabeth.)

De foto’s werden later ook overgenomen in andere publicaties: het
Italiaanse Chi, de Ierse Daily Star, en magazines in Zweden en Denemarken.

Forse schadevergoeding

Meteen na de publicatie werd verder gebruik van de foto’s in Frankrijk verboden en gingen de autoriteiten op zoek naar de fotografen en de verantwoordelijke uitgevers. Prins William en zijn vrouw dienden een klacht in en eisten een aanzienlijke schadevergoeding van 1,5 miljoen euro.

Uiteindelijk werd zes mensen gedagvaard:  Ernesto Mauri, de CEO van het Italiaanse uitgeversconcern Mondadori dat Closer uitgeeft; Marc Auburtin, destijds directeur van La Provence; Laurence Pieau, uitgever van de Franse editie van Closer; en de fotografen Cyril Moreau, Dominique Jacovides, en Valerie Suau.

Ze zijn alle zes veroordeeld. Uitgeefdirecteur Mauri en Closer-uitgever Pieau moeten elk 45.000 euro betalen, bij de andere veroordeelden gaat het om kleinere bedragen, gedeeltelijk met uitstel. 

Pikant detail: de veroordeelde uitgeversgroep Mondadori wordt geleid door Marina Berlusconi, de oudste dochter van ex-premier Silvio Berlusconi.

Geschokt

Bij de opening van het proces in mei werd een verklaring van prins William voorgelezen: “In september 2012 namen mijn vrouw en ik een paar dagen vakantie in Frankrijk in een afgezonderde villa van een familielid, en we gingen ervan uit dat we daar van onze privacy konden genieten. We kennen Frankrijk en de Fransen en we weten dat ze in principe respect hebben voor het privéleven, ook dat van hun gasten. Met name de clandestiene wijze waarop deze foto’s genomen zijn heeft ons erg geschokt vanwege de inbreuk op onze privacy.”

De zaak ligt extra gevoelig voor prins William. Zijn woordvoerder zei dat deze praktijk herinnerde aan de ergste excessen van de pers en de paparazzi tijdens het leven van Diana, prinses van Wales. De prins heeft de paparazzi altijd verantwoordelijk geacht voor de dood van zijn moeder. 

Het Britse Koningshuis stapt maar in zeldzame gevallen naar het gerecht. Meestal wordt een regeling getroffen buiten de rechtbank. 

Closer

Het was hetzelfde blad Closer dat in 2014 de affaire van de Franse president Hollande met actrice Julie Gayet uitbracht. De foto’s van Hollande met motorhelm die op een scooter door Parijs reed op weg naar het appartement van Gayet gingen de wereld rond.

Belga

Meest gelezen