Meisje sterft aan malaria in Italië

In het noorden van Italië is een meisje van 4 jaar overleden aan de gevolgen van malaria. Het gaat om het eerste sterfgeval aan de ziekte in Europa sinds 2000. Het is niet duidelijk hoe het meisje besmet is geraakt want ze is niet naar een land gereisd waar malaria nog heerst en in Italië is de ziekte sinds 1970 uitgeroeid.  

Het meisje was opgenomen in een ziekenhuis in de noordelijke stad Trento en was niet op reis gegaan naar landen waar malaria bestaat. De oorzaak van de besmetting "blijft onzeker", aldus de gezondheidscommissie van Trento. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de dood van het meisje bevestigd en aangekondigd dat een team van experts ter plaatse de zaak zal onderzoeken.

Malaria kan niet overgebracht worden van mens op mens, maar wordt zo goed als altijd overgebracht wanneer een besmet iemand gestoken wordt door een vrouwelijke Anopheles-mug die daarna een niet-besmet iemand steekt. De Anopheles-muggen zijn in Italië zo goed als uitgeroeid.

Een immunoloog van de universiteit van Brescia zei aan het persbureau Ansa dat een Italiaanse mug een drager van de ziekte gebeten kan hebben, en de ziekte zo kan doorgegeven hebben aan het meisje. "Dat is uitzonderlijk", zo zei hij.

Een specialist infectieziekten van het nationaal gezondheidsinstituut, Luigi Gradoni, was het daar niet mee eens, en zei dat de ziekte in Italië niet kan overgebracht worden. "Momenteel is de zaak nog niet duidelijk omdat we niet kunnen verklaren hoe ze malaria heeft gekregen", zo zei hij in een tv-interview, "maar mensen moeten niet ongerust zijn want in Italië kan de ziekte niet overgebracht worden. Het onderzoek zal verduidelijken wat het mechanisme van de overbrenging geweest kan zijn."   

Een deel van de puzzel ligt misschien in het feit dat het meisje, dat aan diabetes leed, eerder in een ziekenhuis gelegen had waar twee andere meisjes, in een aparte kamer, verzorgd werden voor malaria. De meisjes waren besmet geraakt tijdens een reis in Afrika.
     

Malariavrij

Italië werd vroeger geteisterd door malaria, en de naam van de ziekte "mala aria" -slechte lucht - komt van het Italiaans. Na de Tweede Wereldoorlog zette het land een grootscheepse campagne op om de ziekte uit te roeien, en in 1970 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO Italië malariavrij.

De ziekte komt wel nog altijd voor door reizigers die uit gebieden terugkomen waar de ziekte nog heerst. In Italië zijn er gemiddeld 600 van zulke gevallen per jaar.

Voor de rechtse anti-immigrantenpartij Lega Nord vormde de dood van het meisje een uitgelezen kans om op te roepen tot een "hermetisch afsluiten van de grenzen, massa-uitwijzingen en wijdverspreide en diepgaande gezondheidstest op asielzoekers". Een parlementslid van de Lega zei dat de duizenden Afrikaanse migranten die de laatste jaren in Italië zijn aangekomen, "ziekten meebrengen die Italië had uitgeroeid".

Dokter Gradoni zei dat migranten malaria niet naar Italië kunnen brengen. "En zelfs als ze er hier mee aankomen", zo zei hij, "kan het zich niet verspreiden."

AP1946

Een werknemer van de gezondheidsdienst besproeit in 1946 een galerij in Fiumicino met een mengsel van kerosene en het insecticide DDT, als onderdeel van de na-oorlogse campagne om malaria uit te roeien.