AP2013

Obama: "Immigratiemaatregel voor jongeren van Trump is wreed"

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama is niet te spreken over de beslissing van de huidige regering om de amnestie voor jonge illegalen in Amerika opnieuw af te voeren. Obama had die maatregel in 2012 genomen.

Meestal hoeden gewezen presidenten in de Verenigde Staten er zich voor om openlijk kritiek te uiten op maatregelen van hun opvolgers, maar vanavond liet ex-president Obama dat even aan zich voorbij gaan, zeker nu het gaat om het DACA-programma dat hij in 2012 had opgezet om mensen die als kind illegaal de VS waren binnengekomen de kans te geven legaal te blijven.

Aanleiding was de beslissing van de huidige regering om het DACA (Deferred Action of Childhood Arrivals) -ook "Dreamers genoemd- af te voeren. Volgens minister van Justitie Jeff Sessions is het nu aan het Congres om tegen maart een oplossing uit te dokteren voor de 787.000 mensen waarop dat slaat.

Die beslissing is "wreed, nadelig voor de VS en verkeerd", aldus de voormalige president in een mededeling op Facebook. "Laten we duidelijk zijn: deze actie is wettelijk niet nodig, het is een politieke beslissing en een morele kwestie".

De ex-president gaat nog verder: "Wat ook de bezorgdheden zijn die Amerikanen hebben over migratie in het algemeen, we mogen de toekomst van deze groep jongen mensen niet bedreigen. Ze hebben er zelf geen schuld aan dat ze hier zijn, ze vormen geen bedreiging en ze nemen niets weg dat van ons is". Op die manier weerlegt Obama de kritiek van minister Sessions dat die "dreamers honderdduizenden banen van Amerikanen hebben weggenomen".

Grote bedrijven in Silicon Valley steigeren

Ook grote Amerikaanse technologiebedrijven reageren afwijzend op de plannen van de regering-Trump. "Wij zijn teleurgesteld en vragen dat het Congres onmiddellijk actie onderneemt om een goede wetgevende oplossing te vinden", zegt een woordvoerder van IT-gigant Google/Alphabet.

Tim Cook, de CEO van Apple Inc., schrijft in een mededeling: "Ik ben erg bedroegd dat 800.000 Amerikanen -onder hen 250 collega's van Apple- binnenkort misschien uit het land gezet worden terwijl ze geen ander land gekend hebben".  Ook Mark Zuckerberg van Facebook spreekt over "wreedheid" en "een slechte oplossing". Microsoft dringt aan op een "menselijke oplossing".