Poetin noemt strengere sancties tegen Noord-Korea zinloos en waarschuwt voor "globale catastrofe"

De Russische president Poetin stelt dat strengere sancties tegen Noord-Korea, als reactie op hun recente test met een waterstofbom, een averechts effect zullen hebben. Poetin waarschuwt ook dat het dreigen met militaire acties een "globale catastrofe" kan veroorzaken en benadrukt daarentegen het belang van vredevolle dialoog. 

"Rusland veroordeelt de Noord-Koreaanse proeven, we beschouwen ze als een provocatie", stelde Poetin vandaag na een top van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in China . De Russische president reageerde daarmee op de succesvolle test met een waterstofbom die Noord-Korea eergisteren uitvoerde. Het was de zesde nucleaire test van het regime in Pyongyang en veruit de meest krachtige totnogtoe.

Poetin uitte echter bijzonder felle kritiek op de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oorlogsretoriek en militaire voorbereidingen, naar aanleiding van de recente Noord-Koreaanse kernwapen- en raketproeven. "Het opdrijven van de militaire hysterie is zinloos in zulke omstandigheden, het is een dood spoor", waarschuwde de Russische president. "Het kan leiden tot een globale catastrofe en een gigantisch verlies van menselijke levens."

Lessen getrokken uit Irak en Libië

Poetin is ervan overtuigd dat Kim Jong-un zijn lessen heeft getrokken uit de internationale interventies in Irak in 2003 en Libië in 2011. Daarbij kwamen de regimes van Saddam Hoessein en Moe'ammar al-Khaddafi gewelddadig ten val en werden beide dictators om het leven gebracht.

Kim Jong-un vreest dat hem hetzelfde lot beschoren is. Kernwapens zijn dan ook de enige manier om zijn regime te beschermen tegen de Amerikaanse bedreiging, aldus Poetin. "Ze zullen desnoods gras eten, maar hun kernprogramma zullen ze niet stopzetten zolang ze zich niet veilig voelen", stelde hij nog.  "En de enige manier om dat veiligheidsgevoel te herstellen is via het internationaal recht."  

Sancties zijn "zinloos"

Strengere sancties tegen Noord-Korea zouden dan ook "zinloos en ondoeltreffend" zijn, argumenteerde Poetin verder, daarbij scherp uithalend naar de Verenigde Staten. Die keurden in juli nog een nieuw pakket sancties tegen Rusland, Iran en Noord-Korea goed, tot frustratie van de Russen.

"Het is belachelijk om ons op dezelfde lijst te plaatsen als Noord-Korea, en dan onze steun te vragen in het opleggen van nieuwe sancties aan Noord-Korea", aldus de Russische president. "Dit wordt beslist door mensen die Australië verwarren met Oostenrijk", voegde hij er fijntjes aan toe.