Video player inladen ...

VS gaat tijdelijk verblijf voor illegale jongeren schrappen

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions wil dat er een einde komt aan het DACA-programma waardoor 787.000 jongeren die illegaal naar de VS gekomen zijn, een tijdelijke werk-, studie- en verblijfsvergunning krijgen.

 Het schrappen van dat DACA (Deferred Action of Childhood Arrivals) was een van de verkiezingsbeloften van Trump, net als het bouwen van de muur langs de grens met Mexico en de harde aanpak van illegale immigratie. Toch aarzelde de normaal erg actieve Trump nu toch met het schrappen van DACA.

Vanmiddag kondigde minister van Justitie Jeff Sessions (boven) aan dat het DACA afgevoerd zal worden. "Niet iedereen die dat wil, kan naar de VS komen, zo simpel is het", zo begon Sessions zijn uiteenzetting en volgens hem is het programma niet houdbaar, vormde het een omzeiling van de migratiewetten en nemen "dreamers" (mensen die onder het DACA vallen) banen af van Amerikaanse staatsburgers. Sessions geeft president Trump en het departement van Binnenlandse Veiligheid nu het advies om het DACA-programma ordelijk te ontmantelen en geen nieuwe aanvragen meer te aanvaarden.

Voorlopig verandert er echter niets aan het statuut van die meer dan 787.000 jonge mensen. Het Congres zou nu tot begin maart volgend jaar de tijd krijgen om een regeling uit te werken voor die mensen.  Wat er precies uit de bus komt, hangt dus van het parlement af waar de Republikeinse partij van president Trump de meerderheid heeft. De Republikeinen zijn echter erg verdeeld over de DACA-kwestie en dat kan binnen de partij tot problemen leiden. Het is dus niet zeker dat die mensen het land worden uitgewezen en -gezien de grote omvang van die groep- lijkt dat weinig waarschijnlijk. De kans dat ze blijven en gewoon in de illegaliteit verdwijnen, lijkt veel groter, maar ze verliezen dan wel kansen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.

Hoe dan ook leven de jonge migranten die onder het DACA vallen, nog minstens maanden in onzekerheid. Het gaat om mensen die als kind illegaal naar de VS gekomen zijn en geen ander land kennen. In 2012 had president Barack Obama hen onder voorwaarden een verblijfsvergunning aangeboden. Velen studeren aan hogescholen of universiteiten en belangrijke instellingen zoals Harvard, New York University of Columbia University hebben advocaten in dienst genomen om die jongeren juridisch bij te staan.

Video player inladen ...