Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Pyongyang belooft de Verenigde Staten "nieuwe geschenkjes"

De recente lanceringen van ballistische raketten en een nucleaire test door Noord-Korea vormen een "geschenk" aan de Verenigde Staten. Pyongyang is van plan dat te blijven doen als Washington niet ophoudt met "provocaties", aldus de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN.

"De recente zelfverdedigingsmaatregelen door mijn land zijn een geschenkpakket gericht aan niemand anders dan de Verenigde Staten", verklaarde ambassadeur Han Tae-song. "De VS zal meer geschenken ontvangen van mijn land, zolang het vasthoudt aan roekeloze provocaties en vruchteloze pogingen om druk te zetten op de Democratische Volksrepubliek Korea."

Washington had maandag voor de VN-Veiligheidsraad gepleit voor zware sancties voor Pyongyang. Begin augustus namen de Verenigde Naties al een zevende reeks sancties aan, omdat Noord-Korea intercontinentale ballistische raketten had afgevuurd. "Druk of de sancties werken nooit", oordeelde Han Tae-song echter.  Nog volgens de ambassadeur zal Pyongyang nooit zijn nucleaire afschrikking op de onderhandelingstafel plaatsen, "onder geen enkele omstandigheid".  

Secretaris-generaal VN ziet "gevaarlijkste crisis"

 Het Noord-Koreaanse nucleaire risico is de "gevaarlijkste crisis waar we vandaag mee worden geconfronteerd". Dat zei de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres. Guterres blikte terug op de Eerste Wereldoorlog en zei dat er een stapsgewijs proces van escalatie was. "Plots stellen de partners vast dat ze in oorlog zijn - dit is het risico dat we moeten vermijden", aldus Guterres. "De mogelijke gevolgen van militaire actie zijn te afschuwelijk."     

De VN-baas herhaalde zijn veroordeling van de nucleaire tests die Noord-Korea deed. Hij riep Pyongyang op om zijn internationale verplichtingen na te komen en om in dialoog te treden om de crisis te bezweren. "Nog maar eens heeft de DPRK (de Democratische Volksrepubliek Korea, de officiële naam van Noord-Korea, nvdr.) de globale norm tegen nucleaire testexplosies gebroken", zei hij nog.     

"Nog maar eens heeft het land de Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap uitgedaagd, nog maar eens heeft de DPRK nodeloos en roekeloos miljoenen mensen in gevaar gebracht, onder wie ook zijn eigen burgers die droogte, honger en ernstige schendingen van hun mensenrechten ondergaan", aldus nog Guterres.

"Laatste Noord-Koreaanse kernproef was krachtiger dan geschat"

De laatste kernproef van het regime in Pyongyang had een geschatte kracht van 120 kiloton, of acht maal krachtiger dan de atoombom die de Amerikanen in 1945 op Hiroshima loslieten (15 kiloton). Dat heeft de Japanse Defensieminister Itsunori Onodera gemeld. Zuid-Korea had maandag de kracht van de waterstofbom geschat op 50 kiloton, Japan eerder op 70 kiloton.

Pyongyang zou zijn bommen voortaan ook op raketten kunnen monteren die de Verenigde Staten kunnen bereiken, maar het Westen heeft daarover op dit moment geen absolute zekerheid.  Dat de kracht nu naar boven aangepast werd, heeft volgens de Japanse minister te maken met een nieuwe schatting van de kracht van de aardbeving die volgde op de ontploffing.     

De VN-ondersecretaris-generaal voor politieke zaken, Jeffrey Feltman, had de kracht tegenover de VN-Veiligheidsraad ingeschaald tussen de 50 en 100 kiloton. Na een zesde kernproef van Pyongyang, de krachtigste tot nu toe, maakten de Verenigde Staten samen met hun Europese en Japanse bondgenoten maandag bekend dat ze over nieuwe sancties tegen het regime willen onderhandelen.

De positie van China en Rusland, die in de Veiligheidsraad over een veto beschikken, blijft echter onduidelijk. Poetin had eerder op dinsdag al gewaarschuwd voor "militaire hysterie" en het risico op een "planetaire catastrofe". Later op de dag had zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, in een telefoongesprek met de Amerikaanse Buitenlandminsiter Rex Tillerson Washington opgeroepen tot "terughoudendheid". Daarnaast vroeg hij Tillerson elke militaire optie om de crisis te regelen te verwerpen.