Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Reddingsschip vanuit Middellandse Zee naar Rohinya in Bangladesh

Een NGO uit Malta stopt met reddingsacties in de Middellandse Zee en stuurt zijn schip naar de Golf van Bengalen. Het gaat hulpgoederen brengen naar de gevluchte Rohinya uit Myanmar. De situatie aan de grens wordt onhoudbaar.  

Al meer dan 123.000 Rohinya zijn de grens met buurland Bangladesh overgestoken, op de vlucht voor het geweld in Myanmar. Dat meldt de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties. De meeste mensen hebben dagenlang gestapt, door het oerwoud, over bergpassen en door rivieren, met de weinige bezittingen die ze konden dragen. "Een onbekend aantal mensen zit mogelijk vast aan de grens" zegt de vluchtelingenorganisatie nog.

De vluchtelingenkampen aan de grens met Bangladesh zitten overvol en er is een schrijnend tekort aan water en voedsel. Op de situatie komt steeds meer kritiek, met name van een aantal grote moslimlanden zoals Indonesië, Pakistan en Turkije. Maleisië heeft de ambassadeur van Myanmar op het matje geroepen. De Rohinya zijn een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar.  Volgens de vluchtelingen steekt het leger hun dorpen in brand met als doel hen te verdrijven. Het leger van Myanmar beweert dat de mensen dat zelf hebben gedaan. 

Intussen komt er hulp uit onverwachte hoek. Een hulporganisatie (MOAS) uit Malta die de afgelopen 3 jaar vluchtelingen en migranten oppikte uit de Middellandse Zee stuurt  haar schip de Phoenix naar de Golf van Bengalen.  Ze doet dat naar eigen zeggen omdat de situatie op de Middellandse Zee te onvoorspelbaar wordt. De organisatie wil geen vluchtelingen terug naar Libië brengen omdat die daar het risico lopen om opgesloten en gefolterd te worden. Het schip zou over drie weken in Zuidoost-Azië moeten aankomen.