AFP or licensors AFP OR LICENSORS

"Satellietbeelden tonen voorbereidingen nieuwe Noord-Koreaanse rakettest"

Zuid-Korea waarschuwt opnieuw dat Noord-Korea mogelijk een nieuwe raketproef voorbereidt. Op beelden zou te zien zijn dat het noorden bezig is met het transport van een intercontinentale raket. Intussen heeft de Zuid-Koreaanse marine aangekondigd dat ze vanaf woensdag vier trainingsdagen zal houden in de zuidelijke wateren van het land.

Volgens een Zuid-Koreaanse krant zouden beelden aantonen dat Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket naar de westkust heeft verplaatst. De krant citeert een anonieme bron bij de inlichtingendiensten. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kan die berichten echter niet bevestigen.

Volgens de krant zou Noord-Korea maandag begonnen zijn met het verplaatsen van de raket, na de ondergrondse kernproef die het afgelopen weekend uitvoerde. Op de beelden zou te zien zijn dat de raket 's nachts werd verplaatst. Noord-Korea heeft op de westkust lanceerinstallaties staan.

Nieuwe militaire oefeningen

Intussen heeft de Zuid-Koreaanse marine nieuwe militaire oefeningen aangekondigd in de zuidelijke wateren van het land. Daar zullen vier dagen lang trainingen worden gehouden. Eerder kondigde Seoul al aan dat de landmacht oefeningen met echte munite aan het houden is.

De manoeuvres volgen op de claim van Noord-Korea dat het op het land een waterstofbom heeft getest die op een intercontinentale ballistische raket kan worden geladen. Het was de zesde nucleaire test van het communistische regime sinds 2006, en de meest krachtige tot nog toe.

Maandagavond bevestigden de Verenigde Staten dat president Donald Trump in een gesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Moon Jae-in zijn principiële toestemming heeft verleend aan het plan van Seoul om de beperkingen op het Zuid-Koreaanse laadvermogen voor raketten op te heffen. Trump keurde ook de verkoop van miljarden dollars aan wapentuig voor de bondgenoten in Zuid-Korea goed.