Belga

Stefaan Degand na de dood van zijn vrouw en dochter: "Het is alsof ik alles opnieuw moet leren"

In Humo praat acteur Stefaan Degand voor het eerst over het verlies van zijn vrouw Julie en nog ongeboren dochter Bo. "Op dit moment wil ik niks. Dat zal wel terugkomen, maar nu is het alsof ik alles opnieuw moet leren", zegt Degand. Zijn vrouw en kind overleden aan de gevolgen van een bacteriële hersenvliesontsteking in juli. "In twee uur tijd was ik ze kwijt."

Het kost Degand moeite, maar hij doet het toch in Humo: praten over het drama. Degand en zijn zwangere vrouw hadden twee nachten geboekt in een B&B toen Julie plots hoofdpijn kreeg. Migraine, dachten ze. Even later werd de mug gebeld om haar naar het ziekenhuis te brengen. "Het is zo snel gegaan. Alle neurologen van België hebben via de computer mee staan kijken en allemaal stonden ze machteloos. In twee uur tijd was ik haar kwijt", vertelt Degand.      

Verbeelding houdt me overeind in mijn leven. Nog steeds

Intussen zijn bijna twee maanden gepasseerd. Degand pikt de draad van het leven op. "Verbeelding houdt me overeind in mijn leven. Nog steeds. En de verbeelding van mijn dochtertje Mila (Degand en Julie hadden al een kind samen), want voor mij hoeft niets meer. Ik ben sowieso niet bezig met carrière maken maar op dit moment wil ik niks. Dat zal wel terugkomen, maar nu is het alsof ik alles opnieuw moet leren: leren mijn kleren aandoen, leren stappen, leren eten... ."   

De acteur stelt ook gerust: "Ik heb geen rare gedachten, hoor. Vrienden bellen me weleens en vragen dan: "Jij gaat toch geen domme dingen doen?" Nee - omdat ik los van alle gruwel - het leven wel leuk vind."  

Julie heeft acht mensen gered

Degand is ook ongelofelijk trots op zijn vrouw. "Ik kan tegen Mila later zonder romantisch gezever zeggen dat haar mama een heldin was. Ze heeft acht mensen gered. Acht organen heeft ze gegeven. Acht mensen die een telefoon hebben gekregen en wiens leven ze heeft gered."

Belga

Meest gelezen