Voertuigen op veiling hebben misdadig verleden

De Fin Shop, het verkooppunt van de Federale Overheidsdienst Financiën, heeft vanochtend een openbare verkoop georganiseerd van inbeslaggenomen voertuigen. Veel van deze voertuigen werden hoogstwaarschijnlijk gelinkt aan een misdrijf.  

Auto’s met een verhaal

Wie een auto koopt op een veiling, weet natuurlijk niet waar deze vandaan komt. “De meeste voertuigen die hier staan zijn in beslag genomen door de gerechtelijke diensten”, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. De koper zelf heeft echter nooit weet van het verhaal dat aan de inbeslagname gebonden is. 

Lees verder onder de foto

Toch zijn vele voertuigen gekoppeld aan een misdrijf, en in vele gevallen heeft dat misdrijf te maken met drugs. Dat is bijvoorbeeld het geval bij deze drie Volkswagens (zie foto boven). De drie voertuigen zouden betrokken zijn geweest in een “go-fast”. Dat is een drugstransport, waarbij de eerste wagen voor de verkenning instaan, de laatste wagen de politie blokkeert, en de middelste wagen drugs vervoert. De auto’s werden teruggevonden in Duitsland en zouden in België gestolen zijn geweest. 

“Het zijn niet altijd nette feiten die leiden tot een in beslagname, maar er zijn ook voertuigen bij die gebruikt werden door de overheidsdiensten en ondertussen afgeschreven zijn”,  zegt Adyns. Daarnaast kan het ook gaan om auto’s die niet werden verzekerd. 

Niet zonder risico’s

Op een openbare verkoop wil iedereen natuurlijk een zaakje doen, al is dat niet altijd zonder risico. Het voertuig kan bijvoorbeeld niet op voorhand worden getest. Bieders kunnen dus nooit helemaal zeker zijn van de toestand waarin het voertuig zich bevindt. Wie daarnaast vooral aan het prijskaartje denkt, kan bovendien maar beter rekening houden met de 20 procent taxen die aan het bod wordt toegevoegd. Een auto waarvoor je 5.000 euro biedt, wordt dus als snel een auto van 6.000 euro. 

Maar de kandidaat-kopers staren niet helemaal in het duister. Zo konden zij gisteren tijdens de inschrijvingen de hele verzameling gaan bezichtiging. Bovendien krijgen zij ook informatie over de kilometerstand en het bouwjaar. Op basis daarvan kunnen zij alvast een maximum bod bepalen. 

Een verschillend publiek

Een veiling kent natuurlijk ook een verschillend publiek. Zo zijn er in de eerste plaats de “habitués” die elke maand aanwezig zijn. In dit geval gaat het bijvoorbeeld om een tweedehands garagist die een voertuig koopt om het nadien weer door te verkopen. Volgens een van de aanwezigen brengt dit zo’n 1.000 tot 1.500 euro per auto op. 

Aan de andere kant zijn er ook degenen die een auto kopen voor eigen gebruik. Deze kopers durven natuurlijk al wat hoger gaan in hun bod, aangezien zij geen rekening moeten houden met de marge van doorverkoop.

Blikvangers

Jaarlijks leveren de openbare verkopen van de FOD Financiën zo’n 3 miljoen euro op. Daarvan komt zo’n twee derde van de verkoop van auto’s. Vandaag werden maar liefst 91 auto’s, bestelwagens en bromfietsen te koop gesteld. De blikvangers waren een Maserati Quattroporto en Hummer. Respectievelijk werden deze verkocht voor 23.500 en 15.500 euro, met als instelprijs respectievelijk 15.000 en 10.000 euro. 

Meest gelezen