Vier Belgische uniefs in top 200 van beste universiteiten ter wereld

Vier Belgische universiteiten - KU Leuven, UGent, UCL en 'nieuwkomer' ULB - hebben een plaats veroverd in de top 200 van 2018 met beste universiteiten van de wereld. De 14e editie van de jaarlijkse wereldranglijst van het gespecialiseerde Londense magazine Times Higher Education wordt net als vorig jaar aangevoerd door de universiteit van Oxford. 

De Universiteit van Cambridge klimt dit jaar van de vierde naar de tweede plaats, de hoogste notering ooit, waardoor het California Institute of Technology naar een gedeelde derde plaats zakt, samen met Stanford University.     

De KU Leuven is op rang 47 de hoogst geplaatste Belgische universiteit. Vorig jaar stond de Leuvense Alma Mater nog 40ste. De Universiteit Gent stijgt van plaats 118 naar 107. De Université Catholique de Louvain (UCL) blijft op rang 129 nagenoeg stabiel en de Université Libre de Bruxelles (ULB) schuift op nummer 175 de top 200 binnen.     

De Noord-Amerikaanse dominantie van de ranglijst blijft afnemen, aldus de opstellers. Voor het eerst in 13 jaar immers geen top 2 notering en tweevijfde van de Amerikaanse uniefs in de top 200 verliezen plaatsen.

De opmars van Azië wordt een steeds grotere bedreiging voor de Europese positie in de ranglijst. Europa telt nog zeven instellingen in de top 30, terwijl Azië er drie heeft. Met twee universiteiten, Peking University (27) en Tsinghua University (29), overvleugelt China de Duitse topinstelling LMU München (34).  

Times Higher Education kwam tot zijn jaarlijkse top van 1.000 universiteiten uit 77 landen, op basis van performantieindicatoren als onderwijs, research, wetenschappelijke citeringen en internationale uitstraling.

Dit is de top 10 van 2018:   

1. University of Oxford (VK)
2. University of Cambridge (VK)
3. California Institute of Technology (VS)
3. Stanford University (VS)
5. Massachusetts Institute of Technology (VS)
6. Harvard University (VS)
7. Princeton University (VS)
8. Imperial College London (VK)
9. University of Chicago (VS)
10. ETH Zurich (Zwi)
10. University of Pennsylvania (VS)

En verder:

47. KU Leuven
107. Universiteit Gent
129. Université Catholique de Louvain
175. Université Libre de Bruxelles