Video player inladen ...

Voor 60 euro per maand op trein, tram en bus

Tegen eind dit jaar kunnen pendelaars in Gent en Antwerpen een CityPass gebruiken, een overkoepelend abonnement voor trein, tram en bus. Dat schrijft De Morgen. Voor 60 euro per maand kunnen reizigers met één kaart onbeperkt al die vervoersmiddelen gebruiken binnen de eigen agglomeratie. 

De CityPass is vooral bedoeld voor woon-werkverkeer binnen de stedelijke agglomeratie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vrij dicht bij hun werk wonen nog heel vaak de auto nemen. De Lijn en de NMBS willen met dit initiatief die mensen naar het openbaar vervoer lokken.  Wie zich binnen de agglomeratie van Antwerpen en Gent met het openbaar vervoer verplaatst, kan dat dus binnenkort doen met 1 pasje, voor 60 euro per maand. Dat is het standaardtarief en er kunnen nog kortingen komen voor bepaalde doelgroepen en langdurige abonnementen, klinkt het bij De Lijn.

Tevreden schepenen

Over de CityPass wordt in Vlaanderen al meer dan 10 jaar gesproken. Het bestaat al in Brussel, Charleroi en Luik. En tegen eind 2017 dus ook in Gent en Antwerpen. Daar zijn ze dan ook heel tevreden. "Zo'n pas met 1 tarief en de mogelijkheid om over te stappen zonder gedoe met andere tickets is een zeer goede zaak", klinkt het bij Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw. Volgens Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis moet het de verkeersdruk op de stad helpen verlichten. "Het verhoogt het gebruiksgemak voor de reizigers", klinkt het. In Antwerpen willen ze volgend jaar zelfs nog een stapje verder gaan: één abonnement dat toegang geeft tot niet alleen alle openbaar vervoer, maar ook taxi's, deelfietsen en -auto's. 

Tevreden gebruikers, maar...

"Een fantastische uitvinding", zo noemt de woordvoerder van gebruikersorganisatie TreinTramBus Kees Smilde de Citypass. Al heeft hij ook wel bedenkingen. "De CityPass zal voor ons pas echt geslaagd zijn als het gebied waarbinnen je kan reizen de stadsgrenzen overschrijdt. De meeste verplaatsingen gebeuren immers van de rand naar de stad en omgekeerd. In de ideale wereld zou je met de CityPass bijvoorbeeld ook van Boom naar Antwerpen moeten kunnen reizen." Kees Smilde vindt ook dat De Lijn en de NMBS hun dienstregelingen beter op elkaar zouden moeten afstemmen.  De prijs van de CityPass, 60 euro, noemt hij billijk.

Deze NMBS stations kan je met de Citypass aandoen