Video player inladen ...

Voyager I nu al bijna 21 miljard kilometer verwijderd van de aarde

Exact 40 jaar geleden heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ruimtesonde Voyager I gelanceerd. De sonde stuurt nog steeds data door en bevindt zich nu in de interstellaire ruimte op bijna 21 miljard kilometer van hier.

Op 5 september 1977 werd Voyager I gelanceerd, niet lang na de Voyager II, een ruimtesonde met een gelijkaardige missie. In eerste instantie moesten de Voyager-missies informatie verzamelen en beelden maken van de meest afgelegen planeten in ons zonnestelsel. De Voyager-sondes leverden een schat aan informatie op van de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Daarna reisden de sondes verder. In 2012 heeft Voyager I als eerste ruimtetuig ooit de interstellaire ruimte bereikt, de ruimte buiten ons zonnestelsel. Binnenkort moet ook Voyager II volgen. Beide toestellen sturen nu nog steeds data door. Voyager I bevindt zich al op bijna 21 miljard kilometer van de aarde. Geen enkel door de mens gemaakt tuig raakte ooit verder.

Aan boord van het toestel bevindt zich overigens een gouden grammofoonplaat met daarop basisinformatie over de planeet aarde en haar bewoners. Mocht het toestel ooit worden opgepikt door intelligente buitenaardse levensvormen, dan weten die meteen waar de sonde vandaan komt. Al is de kans dat dat gebeurt astronomisch klein.