Syrië mag blijven dromen van allereerste WK: "De oorlog heeft alles verknoeid, behalve het voetbal"

Het was een belangrijke dag voor het Syrische voetbalelftal. De nationale ploeg  speelde vandaag tegen Iran, met als inzet een ticket voor het WK voetbal volgend jaar in Rusland. Voor Syrië zou dat de eerste WK-deelname ooit betekenen. En dat is nog steeds mogelijk, dankzij een gelijkspel van 2-2.

Wij zijn in Tienen. Een 15-tal Syrische supporters heeft zich hier vanavond verzameld om samen naar de match te kijken. Geen bier en Belgische vlaggen te zien hier, maar wel een tafel beladen met cola, chips en verschillende zoetigheden. Deze Syrische supporters hopen dat het vanavond tijd is voor wat goed nieuws, want na zes jaar oorlog in het vaderland zou een overwinning voor hen een lichtpuntje in de duisternis zijn. 

Spannend tot de blessuretijd

Syrië moet minstens gelijk spelen om naar de laatste Play-Off rondes te mogen. Aan het begin van de match is de blijdschap groot, want na een paar minuten al maken de Syrische rode adelaars hun eerste doelpunt. Maar na de rust verliezen ze hun voorsprong: de Iraanse voetballer Sardar Azmoun maakt een eerste doelpunt en zorgt later zelfs voor een tweede treffer.  De hoop in Tienen lijkt bijna verloren, tot Omar Al Soma in de slotseconden nog een doelpunt scoort voor het Syrische kamp. 

Gejuich en applaus op het appartement in Tienen. De match eindigt met 2-2, een score die goed is voor de derde plaats in hun poule. De Syrische voetballers gaan dus naar de Play-Off rondes, het land mag blijven hopen op het mondiale eindtoernooi in Rusland volgend jaar. 

Ex-doelman krijgt heimwee naar Syrië

Tussen de supporters zit ook Adnan Al-Hafez, de ex-doelman van de Syrische nationale ploeg. Hij heeft gemengde gevoelens tijdens de wedstrijd. “Ik beleef deze momenten tot in de kleinste details. Het feit dat ik nu in een vreemd land ben, schept nog meer heimwee naar mijn thuisland, mijn oude vrienden, de voetballers en naar het Syrische publiek.” 

De oorlog heeft alles in het land verknoeid, behalve het voetbal

Adnan Al-Hafez, ex-doelman Syrische voetbalploeg

De miserie in het thuisland lijkt hij even te vergeten. Nochtans weet Al-Hafez maar al te goed dat het leven in Syrië niet zo rooskleurig is. Ook de nationale ploeg moet alle thuismatchen voor het WK buitenshuis spelen vanwege de aanhoudende Syrische burgeroorlog. Maar in Syrisch voetbal zit er zeker nog toekomst, vindt Al-Hafez: “De oorlog heeft alles in het land verknoeid, behalve het voetbal. De meeste spelers van de nationale ploeg trokken naar professionele ploegen in het buitenland. En op die manier kunnen ze ook ontzettend veel ervaring opdoen.”