Werkgever mag privémails van personeel niet zomaar bekijken

Een werkgever mag privémails die werknemers versturen en ontvangen op het werk, niet zomaar inkijken. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanmorgen beslist. Een Roemeense man stapte in 2007 naar het Hof omdat hij werd ontslagen op basis van privémails die hij verstuurde met zijn professioneel account. Hij krijgt nu gelijk. 

De Roemeense man werd in 2007 aan de deur gezet. Hij had via zijn professioneel account mails gestuurd naar zijn broer en zijn verloofde, onder meer over zijn gezondheid en zijn seksleven. Zijn bedrijf had de mailconversatie opgeslagen en besliste om hem te ontslaan.

Voorwaarden om privémails te mogen controleren

De man legde zich niet neer bij het ontslag en stapte uiteindelijk naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Het Hof geeft hem nu gelijk en oordeelde vanmorgen dat het bedrijf het recht op een pivéleven van de werknemer had geschonden. Bedrijven mogen wel degelijk privécommunicatie van hun personeel controleren, maar moeten hiervoor wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het personeel moet op voorhand weten dat privémails gecontroleerd kunnen worden, er moeten ernstige redenen zijn en werkgevers moeten eerst bekijken of er ook andere manieren mogelijk zijn om het personeel te controleren en of er minder drastische sancties dan een ontslag mogelijk zijn. 

Ons land moet deze beslissing van het Hof respecteren. Anders riskeert het een veroordeling.