Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

WhatsApp gaat bedrijven binnenkort een factuur sturen

Berichtenservice WhatsApp wil bedrijven laten betalen wanneer ze de dienst gebruiken voor communicatie met hun klanten. Een selectieve groep van bedrijven krijgt een zakelijk account, waarbij naast de bedrijfsnaam een symbooltje komt dat de echtheid van het account garandeert.

Het is WhatsApp-verantwoordelijke Matt Idema die het nieuws bekendmaakte aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. De beslissing is meteen een ommezwaai voor het zakenmodel van de socialenetwerksite, die overwegend inkomsten haalt uit reclame. WhatsApp telt meer dan een miljard gebruikers.

Facebook nam WhatsApp in 2014 over voor ongeveer 22 miljard dollar. Jan Koum, medeoprichter van WhatsApp, beklemtoonde na die overname dat de dienst reclamevrij zou blijven. 

"We willen een basis scheppen opdat mensen berichten kunnen sturen naar ondernemingen en de antwoorden krijgen die ze willen", zegt hij aan de The Wall Street Journal. "We zijn van plan om daarvoor in de toekomst aan bedrijven geld te vragen." Momenteel krijgen bedrijven een gratis dienst als test voor contact met klanten.

Via de andere berichtendienst van Facebook, Facebook Messenger, kunnen ondernemingen ook met hun klanten communiceren. Die dienst levert Facebook geld op via reclame.