NASA

"Jullie zijn niet alleen". De NASA stuurt een boodschap naar de Voyager 1-sonde

De NASA heeft een boodschap gestuurd naar de ruimtesonde Voyager 1, naar aanleiding van de 40e verjaardag van de lancering van de Voyager. De boodschap werd gekozen uit 30.000 inzendingen op Twitter en ze luidt: "We bieden onze vriendschap aan over de sterren heen. Jullie zijn niet alleen".

De Voyager 1-ruimtesonde is het enige door de mens gemaakte object dat ons zonnestelsel heeft verlaten, en het is meteen ook de ruimtesonde die het verst van de aarde verwijderd is, intussen  bijna 21 miljard kilometer.

De sonde werd 40 jaar geleden gelanceerd, en om die verjaardag te vieren, schreef de NASA op 1 augustus een wedstrijd uit via Twitter. Mensen konden tot 15 augustus een boodschap insturen van maximaal 60 tekens met de tag #MessageToVoyager, en de winnende boodschap zou naar de Voyager verstuurd worden.

De NASA kreeg meer dan 30.000 inzendingen, en het Jet Propulsion Laboratory, NASA en het Voyager-team kozen tegen 23 augustus daar tien inzendingen uit, die vervolgens aan het publiek ter stemming voorgelegd werden. Een van die uitverkoren inzendingen was van de Brusselse bibliothecaris Patrick Vanhoucke die gekozen had voor een citaat van de Amerikaanse dichter Walt Whitman: "Now Voyager, sail thou forth, to seek and find" (Nu Voyager, vaar uit, om te zoeken en te vinden".

Op 29 augustus werd de stemming afgesloten, en op 5 september,  de eigenlijke 40e verjaardag, werd de winnende inzending bekendgemaakt in het Jet Propulsion Laboratory in Californië door William Shatner, de acteur die Captain James T. Kirk speelt in de Star Trek-reeks.  De winnaar bleek Oliver Jenkins, @Asperger_Nerd, en de winnende inzending: "We offer friendship across the stars. You are not alone" (We bieden vriendschap aan over de sterren heen. Jullie zijn niet alleen).

Boodschap verstuurd

Het was ook William Shatner die op de knop drukte om de boodschap naar de Voyager te versturen, maar het versturen zelf van het radiosignaal gebeurde via een antenne in de buurt van Madrid. 19 uur later had de boodschap de enorme afstand afgelegd en was ze in de buurt van de Voyager aangekomen.

Om de boodschap te ontvangen beschikt de Voyager onder meer over een paraboolantenne met een diameter van 3,7 meter. Verder heeft de sonde ook een digitale bandopnemer, en daar wordt de boodschap op opgenomen. Daarmee stuurt de ruimtesonde ook gegevens naar de aarde. Tegen dat die aarde bereiken zijn die zo zwak dat ze enkel nog opgevangen kunnen worden door de drie stations van het Deep Space Network.

NASA/JPL

De digitale bandopnemer aan boord van de Voyager 1, waarop de boodschap opgenomen wordt. Voyager gebruikt die bandopnemer, waarop plaats is voor zo'n 64 kilobytes aan data, normaal om gegevens op te slaan op ogenblikken dat er geen rechtstreekse verbinding met de aarde mogelijk is.