Demir: "Slimme ondernemers zetten net in op diversiteit"

Sociologe Dounia Bouabain (VUB) toonde in haar masterproef aan dat verkoopsters meer moeite doen voor blanke Belgen dan voor klanten van vreemde origine. Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat slimme ondernemers moeten inzetten op diversiteit.  

Uit het ondezoek van de masterstudente blijkt dat vooral mannen van Maghrebijnse origine anders behandeld worden. Verkopers zouden voor hen minder moeite doen om te helpen.  

Als reactie nodigt Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA)  de onderzoekers uit om verdere toelichting te komen geven bij de onderzoeksresultaten. Die ontmoeting zou al volgende week moeten plaats vinden.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen benadrukt dan weer dat klanten van vreemde origine volgens hen niet anders worden behandeld. "Handelaars hebben er net baat bij om al hun klanten op dezelfde manier te helpen" zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Dat mannelijke allochtone klanten nauwlettender gecontroleerd worden heeft volgens haar ook niets te maken met discriminatie "maar wel met de realiteit dat veel winkelsdiefstallen nog steeds het werk zijn van buitenlandse daderbendes. Handelaars weten dat ook en houden daarom iemand van buitenlandse origine meer in de gaten. Dat is een logische reflex" besluit Christine Mattheeuws.

De realiteit is dat veel winkelsdiefstallen nog steeds het werk zijn van buitenlandse daderbendes.

Christine Mattheeuws, voorzitter Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen

Eerder reageerde ook al  Mode Unie, de vereniging van de zelfstandige modedetailhandelszaken, in De Ochtend op Radio 1.  "Van zowel winkelbedienden als klanten zelf hebben wij nog nooit een klacht over discriminatie gekregen" benadrukt Isolde Delanghe, directeur bij Mode Unie.