Laurie Dieffembacq

"We willen geen Calais in Brussel"

De politie zal nog meer controles uitvoeren in het Maximiliaanpark in Brussel om de honderden migranten die er verblijven, weg te krijgen. Dat schrijft De Morgen. Bij een eerste extra controle zijn 50 mensen opgepakt.

Het aantal migranten in het Brusselse Noordstation en in het vlakbij gelegen Maximiliaanpark blijft hoog. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigt daarom intensievere controles aan. "We willen vermijden dat er een tentenkamp ontstaat zoals in Calais. De lokale en de federale politie zullen vaker controleren en ook op verschillende tijdstippen van de dag. Nu is de politie ook dagelijks in het Maximiliaanpark, maar vaak zijn de migranten dan verdwenen omdat ze weten dat de politie eraan komt. We proberen op die manier ook mensensmokkelaars op te sporen."

Naar Groot-Brittannië

De meeste mannen en vrouwen die in het Maximiliaanpark hun tent hebben opgeslagen, willen naar Groot-Brittannië. Daarom weigeren ze in ons land asiel aan te vragen, want dan moeten ze hier blijven. Ook in het Brusselse Noordstation wachten tientallen migranten op hun kans om het kanaal over te steken. De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, vreest dat de situatie deze winter uit de hand zal lopen. Hij vraagt dat de federale regering snel ingrijpt.

Eerste actie in het Noordstation

Vanmorgen was er al een eerste politie-actie in het Noordstation. Dat zegt de lokale politie van de zone Brussel Noord. Vijftig migranten zijn opgepakt en meegenomen voor verhoor. Vijf onder hen zijn meteen vrijgelaten, negentien anderen worden naar een gesloten terugkeercentrum gebracht. Het gaat vooral om Soedanezen.

Centrum voor transitmigranten

De vluchtelingenorganisaties Ciré en Vluchtelingenwerk Vlaanderen pleiten ondertussen voor een "'Onthaal- en Oriëntatiecentrum voor Transitmigranten". "Doordat de overheid geen actie onderneemt om humanitaire hulp te bieden, blijven deze mensen vastzitten in een onduidelijke en kwetsbare situatie", klinkt het.     

De organisaties willen dat de migranten daarnaast nog in dat centrum terechtkunnen voor permanente juridische bijstand. "Zij hebben nood aan duidelijke juridische informatie over hun mogelijk recht op bescherming. Mensen kunnen geen geïnformeerde beslissing nemen als ze de hele dag eten en een verblijfsplaats moeten zoeken, en daarenboven ook nog eens politieacties moeten ontvluchten."