Video player inladen ...

50 Migranten opgepakt in de buurt van het Noordstation

Bij een politie-actie vanochtend in het CCN, het Noordgebouw, en de buurt van het Maximiliaanpark, zijn 50 migranten opgepakt. 43 van hen zijn overgebracht naar de commissariaten van Brussel-Elsene en Schaarbeek. 5 mensen zijn meteen vrijgelaten, 19 migranten werden naar een gesloten terugkeercentrum gebracht.

In het Noordstation verblijven enkele honderden migranten, maximaal 700, veel Soedanezen en migranten uit Eritrea. Velen zijn uitgeprocedeerde asielzoekers uit de buurlanden, anderen komen uit het vroegere kamp in Calais, een derde categorie heeft vingerafdrukken achtergelaten toen ze voet aan land zetten in een Europees land, en kan enkel daar asiel aanvragen, maar wil dat niet.

Volgens de procedure zou wie illegaal is en opgepakt wordt, terug moeten naar het land van herkomst, of naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen. Maar er zijn geen ‘terugname-akkoorden’ met Soedan, noch met Eritrea.

De Dienst Vreemdelingenzaken kan niet anders dan de opgepakte migranten vrij te laten, met een bevel om het land te verlaten. Sommigen van de migranten hebben er al enkele uitwijzingspapieren op zak. En waar zouden ze naar toe gaan?

Je mag me niet filmen, mijn moeder mag me hier niet zien, in dit vuile station.

Zo is er Mohammad, een Afghaanse jongen, 18 jaar oud. Hij ligt in de hal van Brussel-Noord, en spreekt me aan in prima Duits. Hij wil naar Engeland. Want daar zit zijn familie. Hij was lange tijd in Duitsland, had asiel aangevraagd, maar niet gekregen. "Ik wil niet gefilmd worden, mijn moeder mag me hier niet zien, in dit vuile station."  Twee maanden slaapt hij al in het station, samen met twee Soedanese jongens. "Een keer per week laat een vrijwilliger ons bij hem thuis douchen". Eten komt van vrijwilligersorganisaties. Ik vraag hem wat hij gaat doen? "Hopelijk naar Engeland, ik heb daar familie." Met de bus? "Nee, via iemand die dat regelt".

De stank in de gangen is penetrant, de struiken buiten aan het station zijn vuilnisbakken. Enkele keer per dag wordt alles schoongemaakt, maar het is even snel weer vuil.  

Ik was in Calais, daar was het beter dan hier.

Een Soedanees wil graag zijn verhaal vertellen: "Ik heb mijn vingerafdrukken moeten geven in Italië. Als ik asiel aanvraag, dan moet ik terug naar Italië. Maar daar heb ik echt geen toekomst. Ik was in Calais, daar was het beter dan hier." Waarom? "Omdat we daar tenminste onze eigen spullen hadden".

Vanaf vandaag worden de politiepatrouilles opgevoerd. De lokale politie krijgt versterking van federale teams. Het doel: vermijden dat de migranten structuren opzetten, bijvoorbeeld kasten om hun spullen in te steken. En vooral, dat ze zelf het nieuws verspreiden dat het moeilijk verblijven is in het Noordstation. De groep mag niet uitbreiden, een kamp zoals er in Calais was, is niet welkom.