AFP or licensors

Vijftigtal reizigers annuleert reis door orkaan Irma

Bij Tui Belgium hebben voorlopig 50 passagiers hun reis naar de Dominicaanse Republiek geannuleerd of omgeboekt, uit vrees voor orkaan Irma. Bij Thomas Cook heeft één stel reizigers beslist om niet te vertrekken.

Eerder vandaag vertrok een vlucht van Tui Belgium naar reisbestemming Punta Cana, op de Dominicaanse Republiek. "50 van de 290 passagiers hebben beslist om niet mee te gaan, door de tropische storm in de regio", zegt woordvoerder Piet Demeyere. "Zij hebben hun reis zonder extra kosten kunnen afzeggen of omboeken naar een andere bestemming of latere datum." Voor de volgende dagen heeft Demeyere nog geen weet van afzeggingen. "Ik denk dat veel mensen de situatie nog even afwachten, voor ze beslissen om niet te vertrekken. Maar mogelijk zullen er morgen nog meer mensen hun reis annuleren of wijzigen."

Thomas Cook heeft één annulatie ontvangen, van een kopel reizigers dat niet naar de Caraïben wil vertrekken. Maar ook bij Thomas Cook is het mogelijk om je reis te annuleren of om te boeken. "Alle reizigers die tussen nu en zondag zouden vertrekken kunnen dat doen", zegt woordvoerster Laura Van Waeyenberge.

Stevige hotels

Beide reisorganisaties hebben wel beslist om ter plekke zaken anders te organiseren. Thomas Cook heeft een tiental Belgische reizigers overgebracht naar andere hotels, die bijvoorbeeld verder van de kust afliggen. De organisatie heeft ook een speciaal team naar de Caraïben gestuurd, om Belgische reizigers bij te staan. En ook Tui heeft maatregelen genomen: "Wij hebben enkele reizigers omgeboekt. Zij verbleven in kleinere hotels. We hebben ze overgebracht naar grotere, stevige en meer robuuste hotels", zegt woordvoerder Demeyere. Beide reisorganisaties houden ook nauw contact met toeristen ter plekke via de lokale reisleiding.

"Stel je reis uit"

Buitenlandse Zaken heeft intussen het reisadvies voor Haïti, de Dominicaanse Republiek, Cuba, Jamaïca en Florida aangepast. "Wij raden reizigers aan om - voor zover dat kan - hun reis uit te stellen", zegt woordvoerder Didier Vanderhasselt. "Wie toch vertrekt, of al ter plaatse is, moet zich goed informeren over de situatie, en eventueel de instructies van de lokale autoriteiten opvolgen."

Meer informatie en reisadviezen vindt u op de website van Buitenlandse Zaken.