Aboriginal-activist keert Australische premier de rug toe

Om aandacht te vragen voor de rechten van de Aboriginal-bevolking is Clinton Pryor van het westen naar het oosten van Australië gestapt. Maar na 5.000 kilometer en bijna een jaar wandelen, wachtte hem een ontnuchtering. Zijn ontmoeting met de Australische premier Turnbull verliep niet zoals hij had gehoopt.

Vorige week kwam Clinton Pryor aan in de hoofdstad Canberra, eindbestemming van zijn tocht die hij Walk for Justice had genoemd. Met een brace aan de rechterknie wandelde hij onder een daverend applaus een centrum voor Aboriginales binnen. 

Maar zijn komst naar het parlement, waar hij met politieke kopstukken wilde praten over de problemen waarmee de Aboriginalgemeenschap kampt, verliep minder voorspoedig. Pryor verwijt de Australische premier Malcolm Turnbull en minister voor de Aboriginals Nigel Scullion dat ze geen oor hadden naar wat hij en de ouderen van de gemeenschap vertelden. Hun verzuchtingen werden overstemd door de argumenten van beide politici, die zich volgens Pryor "onrespectvol" gedroegen. "Ik heb hem de rug toegekeerd en ben weggestapt", zegt de activist op Twitter.

Onderhoud begon al onder slecht gesternte

Het onderhoud begon al onder een slecht gesternte. Pryor wilde liever niet in het parlementsgebouw afspreken, omdat dat gebouwd zou zijn op een traditionele begraafplaats van Aboriginals. Pryor had de premier voorgesteld om elkaar te spraken in een Aboriginaltent, maar dat aanbod sloeg hij af. Ook het voorportaal van het parlement vond Turnbull niet de geschikte plaats voor een ontmoeting. Hij wilde de activist liever spreken in zijn eigen privé-kantoor in het parlement. 

Turnbull kreeg een lijst overhandigd met verzuchtingen en eisen van de Aboriginalgemeenschap. De Aboriginals vroegen onder meer om een contract tussen de Australische overheid en de Aboriginals. Ook willen ze dat een Aboriginal-adviesraad, die ze absoluut niet representatief  vinden, wordt ontbonden. Maar in plaats van te luisteren hielden Turnbull en Scullion halsstarrig vast aan hun eigen discours en spraken ze over de hoofden van de Aboriginals, vond Pryor.

Het kabinet van Turnbull ontkende dat de premier geen oren zou hebben gehad voor de bekommernissen van Pryor. "Hij was geïnteresseerd om hun standpunt te horen, maar hij verschilde op een respectvolle manier van mening over de thema's die werden opgeworpen". De premier bedankte Pryor "voor de kans om hem te ontmoeten en zijn bekommernissen uit de eerste hand te vernemen."