AFP or licensors

Amnesty International erg kritisch voor Bahrein

"Door het gebruik van foltering, pesterijen en detentie is de Bahreinse overheid er in geslaagd om het ooit zo florerende middenveld te verwoesten." Het zijn de woorden van Philip
Luther, de onderzoeksdirecteur van Amnesty Midden-Oosten en Noord-Afrika. De organisatie heeft 1 jaar lang het landje uit het Midden-Oosten van erg nabij gevolgd.

Het rapport “No one can protect you”: Bahrain’s year of crushing dissent documenteert hoe, tussen juni 2016 en juni 2017, minstens 169 kritische stemmen en hun familieleden gearresteerd, gefolterd en bedreigd werden of een reisverbod opgelegd kregen van de autoriteiten. Het repressieve beleid van de soennitische overheid heeft zelfs al het leven gekost aan 6 mensen, onder wie 1 kind. Er zijn ook negen gevallen van foltering.

Sinds midden 2016 wordt het recht op vrije meningsuiting in Bahrein systematisch aangevallen door de autoriteiten. De belangrijkste doelwitten van deze aanval zijn mensenrechtenverdedigers, advocaten, journalisten, politieke activisten, Sjiitische geestelijken en vreedzame demonstranten. Zelfs activisten die in het buitenland leven krijgen te maken met pesterijen en intimidatie.

Niettegenstaande de grote achteruitgang en de ernstige mensenrechtenschendingen in Bahrein, hoor je geen of zeer gematigde kritiek van andere overheden. En er is ook kritiek aan het adres van ons land, meer bepaald Wallonië wordt in het rapport ook genoemd. “Er is een overzicht opgenomen van landen die wapens leveren aan Bahrein en daar staat ook ons land, meer bepaalde de Waalse overheid in”, zegt Lore Van Welden van Amnesty Vlaanderen. “Wapens die kunnen gebruikt worden om repressief op te treden. Amnesty vraagt aan die landen om dergelijke wapentransfers niet meer toe te staan”. Maar ook de traditionele bondgenoten van Bahrein, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, krijgen er van langs.

“Het gebrek aan kritiek van de VS, het VK en andere landen heeft ertoe geleid dat de Bahreinse overheid zich gesterkt voelt om ook de laatste dissidente stemmen in het land op te leggen”, klinkt het bij Amnesty