Annemieke en Rozemieke krijgen eigen strip "Zonnedorp op z'n kop"

De tweelingszusjes Annemieke en Rozemieke krijgen hun eigen stripalbum, getiteld "Zonnedorp op z'n kop". Uitgeverij Ballon Media brengt een reeks uit waarin de nevenpersonages uit de Jommeke-strips hun eigen album krijgen. Dat heet een "personage-album". De "Miekes" bijten de spits af.

"De ambitie is niet om een langlopende nieuwe reeks in de markt te zetten", stelt Alexis Dragonetti van Ballon Media. "Maar wel om een reeks interessante en populaire personages uit Zonnedorp hun eigen avontuur te geven."

Het eerste album "Zonnedorp op z'n kop" werd gemaakt door Jommeke-auteur Philippe Delzenne. Voor Delzenne best een uitdaging. "Ik ben het zo gewoon om met de alomtegenwoordigheid van Jommeke in mijn achterhoofd te zitten dat zijn afwezigheid dikwijls als een ontbrekend puzzelstukje aanvoelde. Aanvankelijk moest ik dus mijn draai nog wat vinden, omdat Jommeke geen deel mocht uitmaken van het verhaal. De Miekes vormen op zich al een straf duo. De verbondenheid tussen de zusjes is enorm. Ze hebben elk hun eigen karakter, hoewel ze er hetzelfde uitzien. Ik denk dat veel meisjes zich in de Miekes herkennen.”

De Miekes?

De tweeling Annemieke en Rozemieke duiken op in de tweede Jommeke-strip "De zingende aap" (1959).  Net als Filiberke brengen ze later een huisdier mee, het aapje Choco. Hun blonde haren in een paardenstaartje en hun rode strik zijn hun opvallendste kenmerken. De Miekes waren vroeger vrij stereotyp te noemen: de meisjes gingen niet mee op avontuur, want ze waren met de schoonmaak bezig. Ze waren ook angsthazen. Gaandeweg is de tweeling geëvolueerd naar een ondernemend duo.

Meest gelezen