Aung San Suu Kyi veroordeelt "misinformatie" over geweld tegen moslimminderheid Rohingya

Na weken van stilzwijgen reageert regeringleidster van Myanmar Aung San Suu Kyi op het geweld tegen de Rohingya: ze veroordeelt de "misinformatie", maar zegt niks over de Rohingya die massaal naar Bangladesh vluchten.

Nobelprijswinnares en regeringsleidster Aung San Suu Kyi ligt al weken internationaal onder vuur omdat ze niks zei over het geweld tegen de Rohingya, de moslimminderheid in Rakhine in het westen van het land. Nu reageert ze voor het eerst, maar misschien niet zoals de internationale gemeenschap het wil: ze beschuldigt "terroristen" van "een enorme ijsberg van misinformatie" over het geweld in Rakhine. Maar ze zegt nog altijd niks over de 125.000 Rohingya die sinds eind augustus naar buurland Bangladesh zijn gevlucht.

In een bericht van haar kabinet op Facebook staat dat ze al begonnen is met "de verdediging van alle mensen in Rakhine en dat op de best mogelijke manier." En ze waarschuwt voor foute informatie die de relaties met andere landen kunnen beschadigen.

Zo verwijst ze naar tweets met beelden van moorden die de Turkse vice-premier had gepost, maar die hij later weghaalde omdat ze niet eens van Myanmar waren. Die foute informatie werkt alleen in het belang van terroristen, luidt het nog.

AFP or licensors

"Rohingya-moslims riskeren etnische zuivering"

De erbarmelijke situatie waarin de Rohingya verkeren, blijft tot beroering leider.  Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres bemoeit zich er nu mee. De Rohingya-moslims in Myanmar riskeren etnische zuivering, zegt hij. Hij roept op om hen een nationaliteit te geven of een veilige wettelijke status.  

Het laatste geweld tegen de Rohingya begon 12 dagen geleden toen Rohingya-rebellen enkele politieposten en een legerbasis aanvielen. Het leger sloeg hard terug en doodde zeker 400 mensen. Het geweld veroorzaakte een exodus van Rohingya naar buurland Bangladesh, met een humanitaire crisis tot gevolg. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.