Video player inladen ...

CDH moet met PS voort in Brusselse en Franse Gemeenschapsregering

De coup van CDH -voorzitter Benoît Lutgen is maar half gelukt. Dat bleek vanochtend bij de aanvang van het overlegcomité van de regeringen van ons land.

In het begin van de zomer zei Lutgen dat hij niet langer wilde regeren met de door schandalen geteisterde PS.  Intussen is er een nieuwe Waalse gewestregering, zonder de Franstalige socialisten maar met de Franstalige liberalen.  Maar in Brussel en in de Franse gemeenschapsregering blijft alles bij het oude.  Voor een meerderheid zonder PS was daar de Franstalige radicale DEFI nodig, maar die wou de PS niet lossen. 

Minister-president van Brussel Rudi Vervoort (PS) is tevreden. "Ik zal maar voort aan de kar trekken," zegt hij. "Er komt ook een nieuwe regeringsverklaring." Vervoort geeft ook nog mee dat de Brusselse CDH zich toch op een andere manier gedraagt dan de Waalse afdeling van de partij.

Er is nog een andere minister-president van PS-signatuur, en dat is Rudy Demotte van de Franse gemeenschapsregering, die blijft ook. "Ik ga niet triomfantelijk doen," zegt hij. "We gaan gewoon werken, er is nog veel te doen, onder andere de regeling rond onderwijs en kinderbijslag."

Alles blijft bij het oude, kan dat wel werken?

Hier en daar wordt opgelucht gereageerd.  De Brusselse regering werkte eigenlijk goed samen. Dat zegt ook Brussels viceminister-president Guy Vanhengel (Open VLD). "In tegenstelling tot wat men kan denken, is de sfeer tussen de mensen in de Brusselse regering altijd goed gebleven. Er is ook doorgewerkt de voorbije maanden". 

Aan Waalse kant is coup wel gelukt

De Franstalige liberalen zijn natuurlijk heel erg tevreden. De nieuwe Waalse minister-president Willy Borsus (MR) hamert er op dat de samenwerking veel beter zal zijn met de federale regering, omdat er een gelijkaardige samenstelling is.  

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) laat gelijkaardige geluiden horen. "Er zal nu een veel betere samenwerking zijn tussen Vlaanderen en Wallonië, omdat er een gelijkaardige centrumrechtse coalitie aan de macht is in Wallonië."