Deense prins Henrik lijdt aan dementie

De man van de Deense koningin Margrethe, prins Henrik, lijdt aan dementie. Dat heeft het koningshuis in een officiële mededeling laten weten. De prins zorgde vorige maand nog voor ophef in Denemarken, toen hij verklaarde dat hij niet naast zijn echtgenote begraven wil worden. 

Specialisten van het universitair ziekenhuis van Kopenhagen zijn na een reeks onderzoeken tot de vaststelling gekomen dat de cognitieve achteruitgang bij de 83-jarige prins groter is dan verwacht. "Dat kan binnenkort leiden tot veranderingen in zijn gedrag, reactiepatronen, oordelen en emoties, en kan ook de interactie met de buitenwereld beïnvloeden", aldus het paleis.

"Als gevolg hiervan zal de prins zijn activiteiten in de toekomst verder verminderen”, verklaarde het koningshuis verder. In het persbericht vragen de koningin en de koninklijke familie nog om de prins "de rust en de vrede te gunnen die vereist zijn in deze situatie".  

Sinds 1 januari 2016 heeft de prins zich grotendeels uit het officiële leven terugtrokken. Desondanks zorgde Henrik vorige maand nog voor commotie in Denemarken, toen hij verklaarde dat hij niet naast zijn echtgenote in de kathedraal van Roskilde, maar elders in Denemarken begraven wil worden. Henrik zou dat besloten hebben omdat hij misnoegd is over zijn plek binnen het koningshuis.