SDO/AIA/Steve Spaleta

Enorme uitbarsting op de zon

Op onze Zon heeft zich de krachtigste zonnevlam sinds 2006 voorgedaan, zo heeft de gezaghebbende website space.com op gezag van de Amerikaanse weerdienst NOAA gemeld.

Eerst was er om 11.10 uur Belgische tijd een zonnevlam van de klasse X2.2. Uitbarstingen van de X-klasse zijn de zwaarste, en de X-klasse is onderverdeeld van 1 tot 9. Maar dat was nog klein bier ten opzichte van wat er om 14.02 uur gebeurde: een explosie van de klasse X9.33 vanuit de grote zonnevlek AR2673. Volgens spaceweatherlive.com kwam die tweede uitbarsting vrij onverwacht.

De laatste uitbarsting van de klasse X9 was in 2006, weet space.com. De nieuwe uitbarsting is ook de zwaarste van de 23e en 24e zonnecyclus, aldus het gespecialiseerde spaceweatherlive.com.

De zon maakt cyclussen van ongeveer 11 jaar door, die samenvallen met het omkeren van het magnetisch veld van de zon. De huidige cyclus is cyclus 24, die begon op 4 januari 2008, en tot 2010 vertoonde de zon erg weinig activiteit, sindsdien zijn er al twee zonnemaxima geweest, periodes met erg veel activiteit. De eerste piek viel in 2011 en de tweede begin 2014. Cyclus 24 is ook op weg om de cyclus te worden met de minste zonnevlekken-activiteit sinds het begin van de betrouwbare waarnemingen in 1750. Cyclus 23 begon in mei 1996 en eindigde in januari 2008.

Het gespecialiseerde SIDC (Solar Influences Data Center) van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Ukkel sluit nieuwe uitbarstingen van de klasse X niet uit, naast zonnevlammen van de net daaronder vallende klasse M.

Röntgen- en ultraviolettestraling van de uitbarsting ioniseerde - vormde geladen deeltjes in - de bovenste laag van de atmosfeer, met het uitvallen van korte golfradio aan de dagzijde van onze planeet als gevolg.  

Mogelijk ontstond er ook een plasmawolk (CME, coronal mass ejection). Indien dit het geval zou zijn, kunnen sommigen beginnen dromen van poollicht. Als de energierijke geladen deeltjes in de plasmawolk immers de hogere lagen van de atmosfeer bereiken, ioniseren en verstoren ze de bestanddelen van de atmosfeer die dan licht uitstralen in verschillende kleuren. In Vlaanderen is de kans op het zien van poollicht echter vrij klein.