Fact check: komt er microplastic uit onze kranen?

Volgens een Amerikaanse studie zitten er wereldwijd plastic vezels in ons kraantjeswater. Ze deden tests in meer dan 12 landen, in 5 continenten. Gemiddeld 83 procent van de onderzochte stalen bevatten plastic. In Vlaanderen is er geen probleem, verzekert Aqua Flanders, de koepel van Vlaamse waterbedrijven.

"Er is geen indicatie dat er plastic vezels zitten in ons kraantjeswater," zegt Carl Heyrman van Aqua Flanders, de koepel van Vlaamse waterbedrijven. De cijfers van het Amerikaanse onderzoek zijn nochtans onrustwekkend: 83 procent van hun gecontroleerde waterstalen wereldwijd bevatte plastic vezels. In Europa zou dat om 72 procent gaan. De cijfers worden opgepikt op de website van de Britse krant The Guardian.

Geen indicatie voor plastic vezels in ons kraantjeswater.

Carl Heyrman, Algemeen directeur Aqua Flanders

"Wij hebben in Vlaanderen zeer strenge normen voor drinkwater en controleren sowieso al zeer strikt," verzekert Heyrman. Vlaams leidingwater wordt gecheckt op zowat 60 kwaliteitsparameters: zoals sporen van zware metalen, pesticiden, bacteriën. "We volgen dit soort artikels natuurlijk op, maar zien geen reden tot paniek over het Vlaamse water."

Twijfels over studie zelf

Meer twijfels dan over de kwaliteit van ons water, zijn er over de Amerikaanse studie zelf. "Het staat op een website, het is geen gecontroleerd rapport of een onderzoek dat beoordeeld is geweest door experten," zegt Colin Janssen, milieutoxicoloog aan de Universiteit Gent. "Er staat ook nergens hoe de stalen genomen zijn, welke voorzorgen ze genomen hebben."

Waterstalen zijn gevoelig voor contaminatie. Van kleren, handen, materiaal... Waarschijnlijk hebben de staalnemers de stalen zelf besmet.

Colin Janssen, Milieutoxicoloog Universiteit Gent

"Ik doe al 10 jaar onderzoek op water, en ik weet dat waterstalen bijzonder gevoelig zijn voor contaminatie. Dus je moet heel voorzichtig zijn met wat je aan hebt, zodat vezels van je kleren niet in je staal terechtkomen. Ook welk materiaal je gebruikt om je staal te nemen, of je handen proper zijn. Ik las dat burgers de stalen hebben genomen en opgestuurd, dan heb ik al grote twijfels."

Zelf getest: niks gevonden

"Ze hebben ook voornamelijk plastic vézels gevonden. Hoe raken die door de filters van drinkwaterstations? Dat vraag ik me af. Ontwikkelde landen, zoals ons land, hebben drinkwaterstations met hoogtechnologische filters waar vezels niet doorkunnen. In Europa zouden er in 72 procent van de stalen plastic vezels zitten. Dat is bijzonder veel. En dus vermoed ik dat de staalnemers in dit Amerikaanse onderzoek de stalen zelf hebben besmet."

"Ik heb zelf vorig jaar de test gedaan," voegt Janssen er nog aan toe. "Wij analyseren hier voortdurend stalen zeewater of mosselen op microplastics. Uit curiositeit hebben we ook eens een paar stalen drinkwater gecheckt op microplastics. En we hebben niks gevonden." Hij lacht: "Het is geen groot onderzoek, maar het sterkt me in mijn twijfels over dit onderzoek."

Meest gelezen