AFP or licensors

Franse politie pakt twee terreurverdachten op

Bij een antiterreuroperatie in het Franse Villejuif, ten zuiden van Parijs, heeft de politie twee mannen opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst.  Er is ook een clandestien laboratorium voor explosieven ontdekt.

De opgepakte mannen zijn de uit Amiens afkomstige 36-jarige huurder of eigenaar van een appartement in Villejuif en een 47-jarige in Tunesië geboren vriend van hem. Beiden, voorheen onbekenden bij de justitie, zijn in de kraag gevat in een auto in Kremlin-Bicêtre dat aan Villejuif grenst, aldus de krant Le Parisien.

Een loodgieter, opgeroepen vanwege een banaal waterlek, had de veiligheidsdiensten gealarmeerd nadat hij in een appartement toevallig iets had gezien dat volgens hem van pas kon komen bij het maken van explosieven.  In het appartement zouden gasflessen, elektrische bedrading, naalden, batterijen, zuurstofwater, soldeerijzer en talrijke geschriften in het Arabisch ter glorie van Allah zijn gevonden.

Volgens door het Franse persbureau AFP aangehaalde bronnen dichtbij het dossier vormt het aangetroffen materiaal ingrediënten voor de aanmaak van TATP, een zelfgemaakt instabiel explosief dat de jihaidisten van Islamitische Staat (IS) geregeld gebruiken.

De ontmijningsdienst kwam ter plaatse en de buurt van het appartement werd ontruimd.  Het onderzoek naar criminele terroristische bendevorming, bezit, transport en aanmaak van explosieve stoffen is in handen van de antiterreurpolitie en de binnenlandse geheime dienst.