Grootschalig onderzoek toont aan: antirookbeleid werkt

Wereldwijd zijn er bijna 20 procent minder kinderen met ernstige luchtwegaandoeningen. Er worden veel minder kinderen in ziekenhuizen opgenomen en het aantal zware astma-aanvallen en vroeggeboortes is gedaald.
Dat heeft te maken met het antirookbeleid, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van het universitair medisch centrum van Rotterdam en de universiteit van Edingburgh.


De onderzoekers hebben de gegevens gecombineerd van 41 onderzoeken uit Noord-Amerika, Europa en China. Daarin gaat het om 57 miljoen geboorten en 2,7 miljoen ziekenhuisopnamen, zowel voor als na invoering van maatregelen om het roken terug te dringen. De resultaten verschenen in het gezaghebbende medisch vakblad The Lancet Public Health.

Rookvrije omgevingen.

"Onze studie toont aan dat het rookvrijbeleid wereldwijd effect heeft en dat een goede aanpak veel leed bespaart," zegt onderzoeker Jasper Been, kinderarts van het Erasmus MC.

Voor ons land zijn er geen gedetailleerde cijfers over het verband tussen het antirookbeleid en het aantal longaandoeningen. Wel is bekend dat het aantal huishoudens waarin wordt gerookt in de periode tussen 2004 en 2013 met 8 procent is afgenomen (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid).

De helft van alle kinderen in de wereld komt regelmatig in aanraking met tabaksrook. Het was al bekend dat zij vaker last hebben van luchtweginfecties zoals bronchitis en longontsteking. Ook moeten zij vaker in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege zware astmatische klachten. Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap roken worden vaker te vroeg geboren en hebben meer kans op een lager geboortegewicht, waardoor ze op latere leeftijd extra gezondheidsrisico's lopen.