Video player inladen ...

Slovakije en Hongarije bijten in het zand na protest tegen Europees spreidingsplan voor vluchtelingen

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag het protest verworpen dat Slovakije en Hongarije aangetekend hadden tegen het spreidingsplan voor migranten die via Griekenland en Italië de EU binnenkomen. Het mechanisme voor de "herplaatsing" van asielzoekers heeft de twee landen effectief geholpen om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de migratiecrisis, luidt het . Belgisch staatssecretaris Theo Francken (N-VA) spreekt van een "correcte beslissing".

Volgens het Europees hof van Justitie hebben Hongarije en Slovakije geen reden om hun medewerking aan het spreidingsplan voor asielzoekers te blijven weigeren. Dat spreidingsplan werd twee jaar geleden ingevoerd om Italië en Griekenland te helpen bij de massale toestroom van vluchtelingen.

Er werd beslist om 120.000 vluchtelingen die internationale bescherming nodig hebben, over te brengen van Italië en Griekenland naar de andere Europese lidstaten en dat voor een periode van twee jaar.  Elk land kreeg een quotum opgelegd, gebaseerd op onder meer nationaal inkomen en het aantal al aanwezige migranten. Nu het plan bijna afloopt, zijn er nog altijd maar 25.000 mensen effectief gespreid.

Inbreuk op nationale soevereiniteit

Hongarije, Slovakije, Roemenië en Tsjechië waren meteen felle tegenstanders van het plan, maar werden tijdens een Europese ministerraad overstemd. Daardoor waren de landen juridisch gebonden aan het spreidingsplan. Zo'n stemming is ongebruikelijk maar volgens toenmalig voorzitter Luxemburg gerechtvaardigd wegens de humanitaire crisis voor de vluchtelingen.

Hongarije en Slovakije stapten daarop naar het Europees Hof van Justitie. Ze argumenteerden dat er procedurele fouten zijn gemaakt en dat een dergelijk spreidingsplan niet noodzakelijk was als reactie op de crisis.  Bovendien beschouwden ze de asielquota als "een zware inbreuk op onze nationale soevereiniteit".

Slechtste leerlingen

Het Hof heeft vandaag alle argumenten van Bratislava en Boedapest van de tafel geveegd. De EU had wel degelijk het recht om het besluit met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen goed te keuren, unanimiteit was met andere woorden niet vereist. Met minder ambitieuze maatregelen hadden de Grieken en de Italianen de migratiestroom bovendien niet onder controle kunnen krijgen, luidt het.

Volgens EU-diplomaten kunnen de vastgelopen gesprekken over een vernieuwd Europees asielbeleid heropstarten na deze uitspraak.

Bovendien heeft de Europese Commissie op haar beurt procedures aangespannen tegen Hongarije, Tsjechië en Polen omdat zij geen of amper vluchtelingen opvangen. De Commissie is ontevreden over de medewerking van de meeste lidstaten maar startte een procedure tegen de slechtste leerlingen. Vanmiddag stelt ze een nieuw rapport op over de maatregelen tegen de vluchtelingencrisis. 

Francken: "Correcte beslissing"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is tevreden met het arrest van het Europees Hof van Justitie. Hij spreekt van een "correcte beslissing".

"Er moet solidariteit zijn, maar dan van twee kanten", zei hij vanop werkbezoek in Libanon. "Geen enkel land neemt voor zijn plezier extra vluchtelingen op. Op dat moment in de crisis moest er solidariteit zijn met Italië en Griekenland, via een correcte spreiding over alle lidstaten. Daarom zijn we ook in deze procedure tussengekomen."

Hongarije: "Schandalig en onverantwoord"

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto stelde daarentegen dat de uitspraak van het Hof "schandalig en onverantwoord" is. Volgens hem is het arrest een "politieke beslissing", die een bedreiging vormt voor de Europese veiligheid en toekomst. 

Szijjarto verzekerde dat Hongarije zich zal blijven verzetten tegen pogingen van de Europese Unie om lidstaten te dwingen migranten op te nemen. Verder verklaarde hij dat Hongarije de nadruk zal blijven leggen op de bescherming van de buitengrenzen van de EU. "Het is tijd voor de EU om het mislukte spreidingsplan op te doeken", besloot de minister. 

AFP or licensors