AFP or licensors

Intel hoeft oude monsterboete voorlopig niet te betalen

De Amerikaanse chipfabrikant Intel hoeft de monsterboete die ze bijna 10 jaar geleden kreeg van de Europese Commissie, voorlopig niet te betalen. Volgens het Europese Hof van Justitie is het niet aannemelijk dat de exclusiviteitskortingen die Intel gaf, schadelijk waren voor de concurrentie.

In 2009 legde Europees commissaris voor Mededinging Neelie Kroes Intel een boete van 1 miljard euro omdat het bedrijf misbruik gemaakt zou hebben van zijn machtspositie op de markt van computerprocessors. Dat zijn processoren die draaien op desktopcomputers, laptops en bepaalde servers. Intel gaf kortingen aan computerfabrikanten als Acer, Dell, HP en Lenovo op voorwaarde dat zij hun processoren uitsluitend bij Intel kochten. Sommige winkelketens kregen ook geld als zij uitsluitend computers met processoren van Intel verkochten. De grootte van de boete was destijds een record.

Intel vond de boete onevenredig en trok naar het Gerecht van Europese Unie. Maar in 2014 verwierp het Gerecht het beroep van Intel. Daarop trok Intel naar het Europees Hof van Justitie.  Dat Hof zegt nu dat het Gerecht een fout heeft gemaakt. Het Gerecht ging er volgens het Hof onterecht vanuit dat door de kortingen voldoende bewezen is dat er machtsmisbruik was. Het Gerecht moet zijn onderzoek opnieuw doen. Pas daarna zal duidelijk worden of Intel de boete alsnog moet betalen.