AFP or licensorsAFP OR LICENSORS

Japan: "Noord-Koreaanse kernproef 10 maal sterker dan atoombom op Hiroshima"

De Japanse minister van Defensie heeft de kracht van de kernproef van Noord-Korea nog eens bijgesteld, tot 160 kiloton.

160 kiloton, dat is 10 maal krachtiger dan de atoombom die de Amerikanen op het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 dropten boven Hiroshima in Japan. Minister van Defensie Itsunori Onodera baseert zich op de laatste berekeningen van het CTBTO, de Verdragsorganisatie voor een algemeen verbod op kernproeven.

In de nacht van zaterdag op zondag testte Noord-Korea ondergronds een nieuwe waterstofbom uit. Die veroorzaakte een aardbeving van 6.1. Japan schatte de kracht van de ontploffing eerst op 70 kiloton, daarna op 120 kiloton. Nu denken ze dat de bom een kracht had van 160 kiloton, op basis van een nieuwe schatting van de aardbeving.

Morgen ontmoet de Japanse premier Shinzo Abe de Russische president Vladimir Poetin in Vladivostok. Poetin roept op tot overleg met Noord-Korea en zegt dat sancties geen oplossing zijn. Abe wil Noord-Korea duidelijk maken dat er geen mooie toekomst is voor het land als het de huidige weg blijft volgen.