imago/Future Image

Klankentovenaar Holger Czukay overleden

De Duitse muzikant en componist Holger Czukay is overleden. Hij was 79. Czukay bewandelde een eigenzinnig en dikwijls verbijsterend muzikaal pad. Hij onderging invloeden uit de klassieke muziek, maar ook uit de wereld van de Duitse schlager. Gisteren vonden vrienden hem in zijn woning, die tegelijk zijn studio was, in de buurt van Keulen.  

Holger Czukay zag het levenslicht net voor de Tweede Wereldoorlog in Danzig, nu Gdansk in Polen.  Als vluchtelingen kwamen zijn familieleden na de oorlog in de buurt van Keulen terecht. In de jaren 60 studeerde Czukay bij avant-garde-componist KarlHeinz Stockhausen.  In 1968 stichtte hij met Irmin Schmidt de band Can, een zogenoemde Krautrockgroep. Eerst speelde Czukay daar basgitaar, later voegde hij vooral bizarre geluiden toe aan de opnames.

Zijn werk viel internationaal op, en hij trok de studio in met zo verschillende artiesten als Brian Eno, Eurythmics, Jah Wobble, David Sylvian, Annie Lennox en Peter Gabriel. En hij producete de elpee Charlatan van onze Arno, in 1988, met daarop onder meer  Jive tot he beat, Bathroomsinger en Le Bon Dieu. Het bleef bij 1 plaat, want Arno Hintjens en Holger Czukay schoten niet zo goed op met elkaar.

Czukay, die er wat uitzag als een goedmoedige  sprookjesfiguur uit een kinderfilm,  overleed in zijn studio, die tegelijk zijn woning was, in Wellerswist, niet ver van Keulen. Hij was 79.  

Meest gelezen