© VRT Jokko

Kobe Ilsen trekt voor Eén de wereld rond om te kijken hoe goed België het doet

Kobe Ilse trekt voor een nieuw programma op Eén de wereld rond. Hij gaat 16 landen bezoeken in minder dan vijf maanden tijd. Ilsen neemt deze ochtend alvast het vliegtuig richting Tokio. De presentator gaat ons land met andere landen vergelijken: wat gaat er hier goed? En van wie kunnen we nog iets opsteken?

Ilsen spreekt zelf van het meest ambitieuze tv-project dat hij tot hier toe heeft gedaan. "Niet om op een strand te liggen of om de beste mojito te scoren", grapt hij. "Een project om te kijken waar we staan. Met zijn allen. België is altijd ons vertrekpunt en van hieruit probeer ik onze blik te verruimen.  Laat ons eerlijk zijn, naast een baksteen in onze maag, hebben we ook een zaag in de hand. Maar is daar ook reden toe? Hoe is het gesteld in andere landen? Waar zijn wij top in en welke landen kunnen ons nog iets leren over onderwijs of een manier van wonen bijvoorbeeld?"

Naast een baksteen in onze maag, hebben we ook een zaag in de hand

"We beginnen van nul met dit programma"

Het programma wordt dit najaar gedraaid en zal volgend jaar op Eén te zien zijn. Ilsen vertoeft in het gezelschrap van een cameraman, geluidsman en regisseur. Allemaal vertrouwde gezichten, want hij werkte met hen eerder al aan programma's als "Over eten" en "Volt".

"We beginnen van nul, want dit is geen internationaal format", vertelt Ilsen ons vanochtend aan de telefoon op weg naar de luchthaven. Wie is er eigenlijk op het idee gekomen voor dit programma? "Ik zat op een feest en toen werd er geklaagd dat het hier in België niet goed leven is. Ik dacht: "Wacht eens even... klopt dat wel?" Dan zijn we met een paar collega's beginnen nadenken tot iemand op dit waanzinnige idee kwam."

Voor de fans die denken dat Ilsen de Night of the Proms zal missen: hij keert dan eventjes terug naar ons land. "De Proms kan ik niet laten liggen, dat is mijn jaarlijkse vaste afspraak", stelt Ilsen vastberaden. Hij nam afgelopen weekend ook al "afscheid" van vrienden. Gisteren bezocht hij zijn moeder nog. "Ze gaf mij een kruisje en zei "Wees voorzichtig, jongen!"",  vertelt de presentator met een knipoog.