Belga

Legermuseum op zoek naar 110 miljoen euro voor grondige renovatie

Het Legermuseum in het Jubelpark in Brussel moet op zoek naar 110 miljoen euro om een grondige renovatie te kunnen uitvoeren. Dat heeft Michel Jaupart, de nieuwe directeur van het eengemaakte War Heritage Institute, gezegd in de Franstalige krant L'Echo.

Het War Heritage Institute groepeert alle federale instellingen die werken rond oorlogsherinnering (waaronder ook het Instituut voor Veteranen en het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk). Als gevolg van de oprichting van die koepelorganisatie is de regering niet langer verplicht om de renovatie van de instellingen te financieren. Het Legermuseum moet daardoor op de privémarkt zelf op zoek naar een investeerder.

Het Koninklijk Museum van het Leger en Krijgsgeschiedenis in het Jubelpark dateert van 1880 en voldoet niet meer aan de eisen van een modern museum. "Maar een museum van dit kaliber renoveer je niet in een week tijd", benadrukt Jaupart in L'Echo.  "Als we het op een kwalitatief hoogstaand niveau willen aanpakken, dan moeten we het doen zoals bijvoorbeeld het Afrikamuseum in Tervuren en het Rijksmuseum in Amsterdam het gedaan hebben, dan moeten we de deuren sluiten."

Maar tot een volledige sluiting zal het niet komen. De Bordiau Hall en het Arsenaal worden nu al gerenoveerd en zullen open blijven tijdens de rest van de renovatie. Jaupart vindt het essentieel dat de bezoekers hun gewoonte om het museum te bezoeken, kunnen blijven behouden.

Procedure zal jaren in beslag nemen

Naast de zoektocht naar de 110 miljoen euro, bij een privé investeerder, zal de renovatie ook veel praktische problemen met zich meebrengen. Zo moet er een oplossing gevonden worden voor de hal waar nu de vliegtuigen tentoongesteld worden (170 meter lang, 70 meter breed en 40 meter hoog, foto boven). "Daar kan niet gewerkt worden als de vliegtuigen er nog in staan", zegt Jaupart. "Ze moeten verhuizen. Een van de mogelijke opties is ze op de parking van het Jubelpark parkeren en daar onder een grote tent zetten zodat de bezoekers ze toch nog kunnen zien."

"Volgens een eerste schatting zal er dus 110 miljoen euro nodig zijn voor de renovatie. "Hopelijk kunnen we eind 2018 de procedure lanceren om een partner te vinden", zegt Jaupart. "Reken dan een jaar voor de procedure. Dat wil zeggen dat we tegen eind 2019 of begin 2020 een akkoord kunnen vinden met alle partners, een moeilijke opdracht omdat de site geklasseerd is. Tel daar dan nog 4 à 6 jaar renovatie bij. Ik weet niet of ik het einde van dit project nog zal zien."

BELGA/VIDAL

Meest gelezen