AFP or licensors

Myanmar legt landmijnen op grens met Bangladesh

Om te vermijden dat gevluchte Rohingya naar Myanmar zouden terugkeren, heeft Myanmar de voorbije drie dagen landmijnen gelegd op een deel van de grens met Bangladesh. Dat zeggen bronnen binnen de Bengalese regering in Dhaka, op basis van fotografische bewijzen en informanten.

Bengalese militairen zouden hebben gezien hoe verschillende groepen mannen objecten in de grond stopten nabij de met prikkeldraad afgezette grens tussen Myanmar en Bangladesh. Informanten bevestigden later dat het om landmijnen ging. De mannen waren niet in uniform, maar het waren zeker geen Rohingya, verklaarden de getuigen nog. 

Explosies

Omdat er eerder deze week al ontploffingen te horen waren aan Myanmarese zijde van de grens,  waren er al vermoedens dat er landmijnen werden gelegd. Gisteren zou een jongen bij een van die explosies zijn been verloren zijn. Hij werd naar Bangladesh gebracht ter verzorging. Een andere jongen raakte lichtgewond. Ook op maandag waren twee gelijkaardige explosies te horen.

Op de plaats van een van de explosies heeft een Rohingya-vluchteling een object gefilmd dat een landmijn lijkt te zijn: een metalen schijf van zo'n 10 centimeter doorsnee, deels begraven in de modder. Twee andere getuigen verklaarden dat ze in de buurt Myanmarese soldaten hebben gezien, kort voordat de explosies plaatsvonden. 

Geen commentaar

De autoriteiten van Rakhine State, in het westen van Myanmar, ontkennen echter dat ze landmijnen hebben gelegd. Het Myanmarese leger heeft nog niet gereageerd. Ook de woordvoerder van Aung San Suu Kyi was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar. "Wie kan er met zekerheid zeggen dat de landmijnen niet gelegd zijn door terroristen", verklaarde hij wel.

Volgens de bronnen in Dhaka zal Bangladesh vandaag formeel protesteren tegen het leggen van landmijnen, zo dicht bij de grens. 

AFP or licensors