Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Nummer twee van de Amerikaanse centrale bank stapt op

Stanley Fischer, de vice-voorzitter van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, stapt half oktober op. Dat heeft hij in een brief aan president Donald Trump meegedeeld. 

Fischer is 73 en zat sinds mei 2014 in het comité van gouverneurs van de centrale bank. Hij werd benoemd door de toenmalige president Barack Obama. Zijn termijn als vicevoorzitter zou volgend jaar in juni aflopen, maar Fischer stopt nu al voor "persoonlijke redenen".    

Fischer was voorheen onder meer werkzaam voor de Amerikaanse bank Citigroup en was ook actief voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Van 2005 tot 2013 was hij president van de centrale bank van Israël. Ook was hij meer dan twintig jaar als hoogleraar verbonden aan de prestigieuze universiteit Massachusetts Institute of Technology.     

Door het ontslag zijn nu vier van de zeven zetels in het bestuur van de Fed vacant. De Democratische president Obama kreeg eerder kandidaten niet door de Senaat, die een Republikeinse meerderheid telt. Daarmee staat de weg open voor Trump om zijn invloed uit te oefenen.     

De termijn van voorzitter Janet Yellen loopt in februari af. Trump heeft eerder aangegeven een nieuwe termijn voor haar te overwegen. Toch kijkt het Witte Huis ook naar andere kandidaten. Kenners denken in meerderheid dat Trump voor een nieuwe kandidaat zal gaan.