AFP or licensors

Vlaamse in de Caraïben: "Wij hadden geluk met windsnelheden van "maar" 200 kilometer per uur

De orkaan Irma is de zwaarste die de inwoners van het Caraïbische gebied ooit hebben meegemaakt. Op het eiland Saint Kitts houdt de Vlaamse Anne Becker zich nog schuil voor de storm. "De hoogste windssnelheden zijn hier voorbij, maar we hebben wel nog een enorme regenval." 

Saint Kitts werd vanochtend vroeg al getroffen door orkaan Irma, maar Anne Becker houdt zich vele uren later nog altijd schuil in huis, met de luiken op een klein kiertje. "De hoogste windsnelheden zijn hier voorbij, maar we hebben wel nog altijd een enorme regenval", zegt ze. De overheid heeft de inwoners opgeroepen om binnen te blijven tot het grootste gevaar geweken is. "Momenteel zijn alleen de hulpdiensten op de baan."

Saint Kitts lag niet in het oog van de storm, zoals Barbuda en Antigua en Sint-Maarten, maar natuurlijk wel in de onmiddellijke omgeving. Het noorden van Saint Kitts kreeg het zwaarder te verduren, maar waar Anne Becker woont, viel het iets beter mee. "Wij haalden windsnelheden van "maar" 200 kilometer per uur". Terwijl in het noorden van het eiland de stroom uitviel, heeft Anne Becker thuis nog stroom. "Wij hebben nog contact met delen van het eiland".

Het huis van Anne Becker heeft de orkaan prima doorstaan, al is er hier en daar wat water naar binnen gesijpeld. Van collega's en vrienden hoorde ze wel al over schade. "En er zijn natuurlijk veel blokkades door omgevallen bomen."

"Saint Kitts was goed voorbereid"

Saint Kitts was goed voorbereid op de doortocht van Irma, vindt de Vlaamse, die aan de universiteit werkt. "We hebben daar ook alle studenten zeer goed gebrieft. Maandag was er een grote vergadering, vanaf dinsdag was iedereen op de shelter of op veilige plaatsen in huis. We hebben genoeg water en voedsel voorzien, want we vermoeden dat het nog wel enkele dagen duurt voor we alles op het eiland weer operationeel hebben."