Straks kunt u 20 kg in plaats van 15 kg meenemen op een Ryanairvlucht

Wie na 1 november op reis gaat met Ryanair mag 20 kilogram bagage meenemen. Nu is dat nog 15 kilogram. En er verandert nog het een en ander aan het bagagereglement van de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Als u al met Ryanair hebt gevlogen, kent u het tafereel wellicht. Passagiers willen zo veel mogelijk besparen op hun vliegreis, dus sjouwen ze liever met twee stuks handbagage dan meer te betalen voor het inchecken van een reiskoffer. Die handbagage moet dan gestouwd worden in de bagageruimte boven de stoelen. Binnen de kortste keren zit die ruimte vol en moet het cabinepersoneel ingrijpen. Die beginnen alles te herschikken en vragen ook om kleine items onder de stoelen te plaatsen.

Heel dat tafereel veroorzaakt bij elke vlucht een paar minuten vertraging en daar wil Ryanair nu iets aan doen. De Ierse luchtvaartmaatschapij wil zo veel mogelijk bagage in het ruim krijgen. Daarom hebben ze beslist dat u voortaan 20 kilogram bagage mag meenemen in een koffer. Nu is dat maar 15 kilogram. De prijs daalt bovendien: van 35 naar 25 euro.

Er is wel een keerzijde: passagiers mogen geen twee stuks handbagage meer meenemen op het vliegtuig. Wie wel twee stuks meebrengt, zal het grootste stuk handbagage kunnen afgeven aan de gate. De crew brengt het dan kosteloos naar het ruim.  Wie 5 euro betaalt voor "priority boarding", mag nog wel twee stuks handbagage meenemen op het vliegtuig. De lagere tarieven zullen Ryanair naar eigen zeggen 50 miljoen euro kosten.