Studio 100 krijgt geen vergunning van gemeente Beveren voor musical "40-45"

Studio 100 zal wellicht een andere locatie moeten zoeken voor de spektakelmusical "40-45". De gemeente Beveren schrijft geen vergunning uit om van de geplande havenloods een tijdelijke evenementenhal te maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is ons bevestigd door schepen van Ruimtelijke Ordening Boudewijn Vlegels (N-VA).

Studio 100 heeft de handen in elkaar geslagen met ondernemer Fernand Huts (Katoen Natie) om in Beveren een grote nieuwe loods te bouwen waar de voorstelling "40-45" kan opgevoerd worden. Studio 100 zal in de loods naar analogie met de Nekkerhal voor "14-18" een theater creëren om de musical te vertonen. Katoen Natie zou dan ná het evenement de loods gebruiken als havenloods.

Om de loods als magazijn te gebruiken, is een vergunning toegekend.  Om de loods echter als evenementenhal te gebruiken, daar heeft de gemeente nu echter geen vergunning voor uitgeschreven. Die beslissing is er gekomen na verschillende adviezen van onder meer de Vlaams overheid en de Maatschappij Linkerscheldeoever. Dat zegt schepen Boudewijn Vlegels.

Waar knelt het schoentje?

De zaal wordt gebouwd in zogenoemd "Sevesogebied", waar gevaarlijke stoffen worden behandeld. En daar knelt het schoentje. De Europese Sevesorichtlijnen schrijven voor dat er voldoende veiligheidsafstand moet zijn tussen Sevesobedrijven en publiek.

In de buurt van de loods liggen 21 zulke bedrijven. "In zo'n omgeving is er altijd een risico, en wij willen dat zoveel mogelijk beperken. Het gaat om 1.500 of meer toeschouwers per voorstelling die in de evenementenhal samenkomen", liet het Vlaams Departement voor Leefmilieu, Natuur en Energie in februari al optekenen.

De burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver, maakte zich toen sterk dat er snel een oplossing zou gevonden worden. "Er loopt ook een autostrade door het havengebied. Daar passeren  eveneens veel mensen, dus dat risico is er ook, maar op een andere  manier", zei hij.  Maar een oplossing is er dus niet uit de bus gekomen.

Belga

FOTO: De maquette van de geplande zaal voor de musical.

Ticketverkoop al gestart

Het is wachten op een reactie van Studio 100.  Voor de musical "40-45" is de ticketverkoop al gestart.  Duizenden tickets zijn de deur uit. De première is voorzien voor 7 oktober 2018.